Cestovanie

Rekreačná oblasť Gazárka na Záhorí sa teší na letných hostí

"Názov Gazárka sa podľa ústneho tradovania odvodzuje od mena bývalého správcu štrkoviska Gazáreka. "

TASR, 1. júla 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta
Rekreačná oblasť Gazárka na Záhorí má tú výhodu, že je dostupná nielen rekreantom s autami. Stačí nasadnúť na lokálku a vystúpiť na železničnej stanici v Šaštíne-Strážach. Po pár desiatkach metrov sa začína obľúbené miesto slovenských i českých turistov, k piatim jazerám s piesočnými plážami ich počas leta prichádza denne niekoľko tisíc za oddychom, športom i rybolovom. Rovnako dôležitú úlohu ako voda na Gazárke zohrávajú okolité borovicové a dubové lesy vyhľadávané hubármi, turistami i chatármi.

Meno dal Gazárke bývalý správca


Názov Gazárka, ako uviedla Patrícia Javorková, konateľka rovnomennej stopercentnej mestskej spoločnosti s ručením obmedzeným, sa podľa ústneho tradovania odvodzuje od mena bývalého správcu štrkoviska Gazáreka. Ľudia si tam zvykli chodiť k vode, tak sa začalo hovoriť, že sa ide ku Gazárekovi. Neskôr sa názov preklopil do ženského rodu, no, ako dodala, miestni chodia nie na Gazárku, ale zásadne "na bager".

Všetko pre spokojnosť hostí


Gazárka má pre túto letnú sezónu pripravenú vynovenú spoločenskú miestnosť, ktorú využívajú ubytovaní v prípade nepriaznivého počasia. Ubytovanie je v štvor- až šesťmiestnych chatkách, spolu 195 postelí. "Mesto by chcelo do ubytovacieho zariadenia investovať prostriedky na modernizáciu a zvýšenie komfortu, problém však je, že pozemky, na ktorých stoja chatky, patrí Lesom SR a tak zatiaľ nemôžeme podávať projekty na eurofondy," informovala Javorková. Robia zatiaľ, čo sa dá, aby boli hostia spokojní, pribudlo petangové ihrisko, k dispozícii je minigolf, detské ihrisko, tenisový kurt.

Obľúbené miesto pre milovníkov áut


Gazárku si už pred rokmi vyhliadli "autičkári". "Konajú sa tu zrazy majiteľov a milovníkov automobilových značiek. Práve na budúci víkend to budú majitelia vzduchom chladených VW značiek, bývajú aj zrazy fiatov a citroënov. Tento víkend tu máme Kultúrne slávnosti Mikroregiónu Šaštínsko, leto spestrujú aj obľúbené rybárske preteky, bežecké podujatia, gulášpárty či volejbalový turnaj.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Na Islande vysvätili drevený kostol, ktorý postavili na Slovensku
Chystáte sa na dovolenku autom? Nezabudnite na tieto zásady
Letná sezóna v Terchovej ponúkne návštevníkom veľké podujatia
V rokline Kyseľ v Slovenskom raji pribudol nový ferratový chodník

Komentáre