Cestovanie

Pri otvorení Balneologického múzea v Piešťanoch bol aj Alfons Mucha

"Balneologické múzeum doteraz sídli v objekte Kursalonu, patriacemu kúpeľom a ešte stále nemá vlastnú budovu."

TASR, 27. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský
Balneologické múzeum je ako rad iných mestotvorných prvkov v Piešťanoch spojené so zakladateľmi kúpeľov, rodinou Winterovcov. Imrich Winter spolu so správcom Václavom Vlkom stáli v zlatej ére kúpeľov koncom 20. rokov minulého storočia za myšlienkou jeho vzniku. Viedla ich k tomu snaha obohatiť ponuku pre kúpeľných hostí – priblížiť im históriu a kultúru kúpeľov, ich najbližšieho okolia, ako aj osobitosti prírody regiónu. Balneologickým sa stalo múzeum až v 60. rokoch, kedy bolo zoštátnené, jeho aktuálnym zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

Múzeum malo ako prvú národopisnú a archeologickú expozíciu, na začiatku 30. rokov sa rozšírilo. Ponúkalo vystavené minerály, ukážky fauny a flóry, staré tlače, lekárske nástroje, dokumenty, olejomaľby, plány a fotografie k histórii kúpeľov. Pozrieť si bolo možné aj artefakty k povstaniam uhorskej šľachty proti Habsburgovcom, k 30-ročnej vojne, bola prezentovaná i osobnosť M. R. Štefánika a L. van Beethovena, ktorý pravdepodobne navštívil kúpele v roku 1802. Určitý priestor bol venovaný aj osobe Alžbety Báthoryovej – obávanej Čachtickej panej, ktorá navštevovala Piešťanské kúpele a mala tu postavenú i menšiu kúriu. Na otvorení múzea sa zúčastnil napríklad aj svetoznámy maliar Alfons Mucha a rad významných hostí sa ním len začal. Na webovej stránke múzeum prezentuje dobové zábery, keď pred jeho vchodom stojí Vlasta Burian, politik Jan Masaryk, maliar Janko Alexy, botanik Karel Domin a mnohí ďalší.

Balneologické múzeum doteraz sídli v objekte Kursalonu, patriacemu kúpeľom a ešte stále nemá vlastnú budovu. Druhú - vilu Liska si prenajíma zase od mesta. "Snažíme sa dostáť svojmu názvu," povedal jeho terajší riaditeľ Vladimír Krupa. Múzeum má balneologickú zbierku a predmety prezentuje v expozícii Dejiny kúpeľníctva, vydáva Balneologického spravodajcu a len v poslednom období sa spolupodieľali jeho pracovníci na dvoch publikáciách Kúpele na starých pohľadniciach a Slávne kúpele Slovenska. Realizujú takisto výskumné projekty na dokumentovanie stavu kúpeľníctva na Slovensku. "Náš najväčší problém sú priestory. Máme len asi 70 m2 na výstavnú a asi 600 m2 na expozičnú činnosť," dodal Krupa. S málo miestom bojujú aj v prípade depozitov.

V Kúpeľnej dvorane má múzeum expozíciu prírodných vied, archeológie, numizmatiky, dejín mesta, mineralógie, etnografie a tiež venovanú Štefánikovi i Beethovenovi. Vo výstavných priestoroch vily Liska je stála expozícia z dejín kúpeľov a kúpeľníctva a sakrálna expozícia. K múzeu patrí aj pamätná izba básnika Ivana Kraska v byte, kde žil. Múzeum má evidovaných 60.708 zbierkových predmetov a z nich bolo novým spôsobom - elektronickou formou spracovaných 10.125 kusov. Vlani zaznamenali celkovú návštevnosť 17.500 ľudí. "Veľmi by nám pomohlo, keby sa pre múzeum podarilo získať objekt po bývalej Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v centre mesta pri Kolonádovom moste. Je to pre múzeum výborné miesto, prilákali by sme určite ešte viac návštevníkov. Presunuli by sme tam svoju činnosť z vily Liska a časť depozitov," povedal Krupa.

ODPORÚČAME AJ:
Gemersko-malohontské múzeum je piate najstaršie na Slovensku
Motoristické exponáty si Technické moto múzeum renovuje samé
Náučný chodník v centre Myjavy porovnáva minulosť so súčasnosťou
Jaskyňa Driny, Smolenický zámok: V Malých Karpatoch je čo pozerať
V Tatranskom národnom parku je osem náučných chodníkov

Komentáre