Cestovanie

Vo veži kostola v Banskej Belej našli prestrelenú časovú schránku

"V kovovom tubuse, ktorý bol prestrelený, sa našli listiny dokumentujúce stavbu veže kostola."

TASR, 8. júna 2017 9:00
Na snímke Kostol sv. Jána evanjelistu a apoštola v Banskej Belej. Foto: TASR - Jana Vodnáková
Pri oprave veže farského kostola sv. Jána evanjelistu a apoštola v Banskej Belej našli v jej útrobách časovú schránku. V kovovom tubuse, ktorý bol prestrelený, sa našli listiny dokumentujúce stavbu veže kostola.

Miestny farár Tomáš Štefina priblížil, že tubus bol uložený v makovici, čo je časť pod krížom. Práve tá bola počas druhej svetovej vojny prestrelená, pričom strely zasiahli aj kovový tubus. "Listina, ktorá sa tam našla, je z roku 1761, je v latinčine a hovorí o tom, že veža bola postavená v roku 1745, ale silným vetrom zhodená a bola postavená nová veža v roku 1761," uviedol pre TASR.

To bolo podľa jeho slov vidieť aj po odkrytí koruny muriva. "Bolo tam vidieť staré pomúrnice, ktoré mali iné zárezy, čiže veža bola asi pravdepodobne iná, mala inú konštrukciu," skonštatoval miestny farár.

Listina je podľa Štefinu dosť poškodená od streľby a v súčasnosti sa nachádza v depozite. Text je čitateľný, ale stručný, nehovorí o detailoch. Jej predná strana obsahuje tri žalmy. "Ak Pán nestavia dom, márne sa namáhajú tí, čo ho stavajú. To je jeden z nich," priblížil Štefina.



Okrem nej sa v tubuse nachádzali aj dobové mince a ešte jeden zápis z roku 1897 v maďarčine, ten však zatiaľ nie je preložený. "V roku 1896 strecha kostola zhorela a veža bola mierne poškodená," vysvetlil Štefina s tým, že tieto skutočnosti možno zachytáva.

Keďže vežu kostola aktuálne rekonštruujú, plánujú do nej uložiť aj novú časovú schránku. Obsahovať by mala opis farnosti, obce, euromince, výtlačok Katolíckych novín a miestnych obecných novín.

ODPORÚČAME AJ:
Unikátny vlakový videoprojekt: Zastávka Bratislava Železná studienka
Chystáte sa na dovolenku s veľmi malými deťmi? Svoju cestu zvážte
Pri prevoze bicykla treba dbať na jeho bezpečné upevnenie
Aj Varšava má svoju Eiffelovku. Najvyššiu budovu dal postaviť Stalin

Komentáre