Cestovanie

Pred 177 sa konal prvý organizovaný výlet: Organizoval ho Thomas Cook

"Thomas Cook bol cestovateľský vizionár. Rýchlo pochopil, že spokojný klient potrebuje nielen poradiť, kam sa vybrať a bezproblémovú dopravu na dané miesto, ale že potrebuje aj čosi ako rodičov. "

Webmagazin.sk/Iva, 10. júla 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko
Vyľudnené mestá a zaľudnené pláže... Plné letiská, vlakové stanice a čakárne autobusov. Na každom kroku nejaké kufre, opálení ľudia a suveníry z ciest... Cestovanie a masové presúvanie sa za letnými zážitkami je každoročne sa opakujúcim javom. Tušili ste ale, kto má na svedomí, že sa z cestovania stala úplne samostatná aktivita a neskutočný biznis?

Nadšenie vo vlaku


Musíme si odskočiť do 19. storočia. V lete roku 1841 sa na stanici v anglickom Leicesteri dal do pohybu vlak. Úplne normálny anglický vlak – až na trošku „nenormálne“ pôsobiacich pasažierov. Iste, keď sa vlak dá do pohybu, je to fajn, môžeme pozorovať krajinu za oknom a nechať sa uspávať pravidelným klepotom kolies na koľajniciach. Ale, povedzte – pobiehali by ste vzrušene od okna k oknu a búchali od radosti do bočných stien?

Presne toto sa v dotyčnom vlaku odohrávalo. Nadšené boli deti, dámy, aj vyparádení gentlemani. Vláčik to totiž nebol iba taký hocijaký: bol to prvý vlak, ktorý sa vydal na 11 míľ dlhú cestu len preto, aby zhruba tisíc výletníkov prepravil za mesto, tam ich vyklopil a podvečer zase odviezol naspäť. Bola to vlastne čosi ako prvá výletná jazda. „Turisti“ si na lúkach za mestom zahrali kriket, urobili si piknik, zahrala im kapela. Účastníci zájazdu prekypovali nadšením.

Začiatok cestovateľského boomu


Celý tento nápad skrsol v hlave Thomasa Cooka, abstinenta a bojovníka za lepšie mravy. Takto chcel robotníkom z fabriky ponúknuť aj inú možnosť trávenia voľného času ako alkohol a bitky v krčme. Podarilo sa mu to vynikajúco. Od toho dňa sa takéto výlety, „prapredkovia“ organizovanej turistiky, stali veľmi populárne a využívalo ich stále viac ľudí. Pre Thomasa Cooka to bol začiatok jeho úžasnej kariéry v cestovnom ruchu.

Priekopník organizovanej turistiky v Anglicku si po svojich prvotných úspechoch veľmi rýchlo uvedomil, aký má takéto organizované presúvanie ľudí sem a tam v sebe potenciál. Založil si cestovnú spoločnosť a začínal skromne: spočiatku ponúkal niekoľkodňové výlety k moru, ku škótskym jazerám či do Londýna. O desať rokov sa Cook odvážil ponúknuť záujemcom zájazd na Veľkú priemyselnú výstavu do Liverpoolu a o ďalších desať rokov to už fičalo: Cookova cestovka s prehľadom posielala ľudí na výlety do Paríža, Švajčiarska, dokonca na zozname cieľových miest bol aj Egypt, Sýria či Palestína. Už v roku 1872 ponúkala Cookova cestovná kancelária také neuveriteľné dobrodružstvá ako cestu okolo sveta alebo výlet s púštnou karavanou.

Zo žienok domácich cestovateľky


Zaujímavé bolo, že cestovná horúčka chytala predovšetkým dámy. Šokovaní manželia sa museli vyrovnať so skutočnosťou, že ich drahé žienky zjavne netúžili po ustavičnom motaní sa okolo hrncov, ale že sa spurne vyberali na samostatné ženské výjazdy po Európe! Cookova kancelária veľmi rýchlo „zaňuchala“ dobrý obchod a špeciálne pre ženskú klientelu organizovala napríklad zájazdy do Paríža spojené s návštevami u vychytených módnych návrhárov.

Thomas Cook bol vlastne cestovateľský vizionár. Veľmi rýchlo pochopil, že spokojný klient potrebuje nielen poradiť, kam sa vybrať, nielen bezproblémovú dopravu na dané miesto, ale že potrebuje aj čosi ako „rodičov“. Začal preto zakladať pobočky po celom svete a keď človeka prikvačili niekde trampoty, zjavila sa spása v podobe ochotných delegátov. Určite nie neprávom je dodnes táto cestovná kancelária pojmom a Thomas Cook „otcom modernej turistiky.“


Komentáre