Cestovanie

Na dovolenku si Slováci takmer nepožičiavajú

"Letné prázdniny však môžu priviesť do finančných problémov aj rodičov, ktorí sa so svojimi deťmi na žiadnu dovolenku nechystajú."

TASR, 27. júna 2017 15:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann
Najčastejšími dôvodmi pôžičiek sú zaobstaranie či stavba bývania (44 %), nákup vybavenia bytu (25 %) a kúpa auta (24 %). Avšak len 2 % ľudí si peniaze požičiava na dovolenku. Ukázal to prieskum skupiny KRUK, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Na prázdniny či dovolenku si požičiavajú najčastejšie obyvatelia Žilinského a Banskobystrického kraja, ktorí zároveň priznávajú, že nemajú buď žiadne, alebo majú veľmi obmedzené znalosti o finančných produktoch. Letné prázdniny však môžu priviesť do finančných problémov aj rodičov, ktorí sa so svojimi deťmi na žiadnu dovolenku nechystajú. Pokiaľ chodia do práce a nemôžu zveriť deti prarodičom, neostáva im iné, než investovať niekoľko stovák eur do súkromnej škôlky alebo deťom zaplatiť pobyt v tábore či inú celodennú aktivitu.

"Zo zákonom stanovenej dovolenky nemôžu rodičia pokryť všetky školské a predškolské prázdniny počas celého roka. Najväčšie problémy im nastávajú v lete, keď často musia deťom platiť rôzne pobyty v prírode alebo napríklad súkromnú škôlku. Komu sa nepodarí našetriť si na tieto aktivity počas roka, vystavuje sa riziku zadlženia aj bez toho, že by si z úveru zaplatil dovolenku," tvrdí Markéta Kolářová zo spoločnosti KRUK.

Na súkromnú škôlku je potrebné počítať aj viac než 400 eurami za mesiac, týždenný pobyt v tábore stojí okolo 150 eur a deň strávený na kúpalisku alebo výlet do zoologickej záhrady vyjde na 30 až 60 eur. S koncom letných prázdnin navyše náklady rodiny ďalej vzrastú o nákupy nevyhnutnej výbavy do škôlky či školy.

"Na letné prázdniny je vhodné si s dostatočným predstihom začať vytvárať finančnú rezervu. Pre napätý rodinný rozpočet je významným zásahom každý výlet niekam, kde sa platí vstupné, každý rodinný obed v reštaurácii aj každá návšteva kúpaliska. Je dobré si vopred vždy zistiť informácie o cenách dopravy či vstupného a stanoviť si na každý výlet rozpočet, ktorý by ste nemali prekročiť," radí Kolářová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Uletené nafukovačky pre dospelých sa tešia veľkej popularite
Letná sezóna v Terchovej ponúkne návštevníkom veľké podujatia
Lomcujú vami vášne? Osem miest, kde sa neoplatí dávať to veľmi najavo
Albánsko začína byť zaujímavé aj pre Slovákov

Komentáre