Cestovanie

Aby lyžovačka nevyšla draho: Doma i v zahraničí myslite na poistenie

"V cestovnom poistení sú v rámci poistených liečebných nákladov kryté aj bežné zimné športy, nesmie však ísť o adrenalínové a rizikové aktivity."

TASR, 23. decembra 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová
Lyžiarska sezóna sa už začala a mnoho ľudí plánuje tráviť sviatočné obdobie na zasnežených svahoch. Okrem tatranských zjazdoviek Slováci často vyhľadávajú aj zahraničné strediská.

Poistenie do hôr


Skialpinisti a vyznávači iných adrenalínových športov, ktorí uprednostňujú náročnejší terén, by si však mali určite uzatvoriť poistenie do hôr, ktoré pokrýva náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom. Ak sa na horách dostanú do problémov, za zásah sa platí v priemere okolo 350 eur, avšak ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie a nasadenie vrtuľníkom, cena sa môže vyšplhať až do niekoľko tisíc eur.

"Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou, stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne alebo sa zraníte," pripomenula riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA poisťovne Silvia Vlasková.

Len pre dospelých


Poistenie zásahov horskej služby (HS) kryje náklady na záchrannú akciu HS a týka sa len dospelých osôb. Dá sa dojednať buď pre bežné nenáročné zimné športy a aktivity (ako je lyžovanie na vyznačených lyžiarskych tratiach, snoubording, bežkovanie, sánkovanie) alebo pre náročnejšie zimné športy mimo upravených tratí (ako napr. freeride, skialpinizmus). "Platí teda, že ak sa na lyžiarskom svahu stane úraz a je potrebný zásah horskej služby alebo prevoz vrtuľníkom, ak lyžiar nie je poistený, náklady na zásah si bude musieť hradiť sám," uviedla Vlasková.

Cestovné poistenie nezahŕňa adrenalínové a rizikové športy. Foto: NOE


Lyžovačka v zahraničí


Osobitnou kategóriou je lyžovačka v zahraničí. Odborníci jednoznačne odporúčajú poistiť si zodpovednosť za škodu. V takom prípade poistka kryje aj prípadnú škodu zo zrážky s iným lyžiarom. "Ak totiž na svahu zraníte inú osobu a tá bude žiadať odškodné, suma sa môže vyšplhať až do výšky niekoľko desiatok tisíc eur," zdôraznila Vlasková.

Dôležité podľa nej je aj správne nastavené cestovné poistenie s liečebnými nákladmi v zahraničí, v rámci ktorého je kryté aj vyhľadávanie a vyslobodzovanie na horách. Klienti nemusia za záchranné práce platiť miestnym záchranným zložkám, úhradu rieši priamo s týmito zložkami asistenčná služba poisťovne. Poistený má nárok na prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia priamo z miesta vzniku udalosti.

Treba sa pripoistiť


V cestovnom poistení sú v rámci poistených liečebných nákladov kryté aj bežné zimné športy, nesmie však ísť o adrenalínové a rizikové aktivity. Všetky takéto športy je potrebné si pripoistiť, rovnako tak športy vykonávané súťažne či v rámci tréningov alebo sústredení v zahraničí. Rovnako je potrebné pripoistiť si športy, ktoré budete vykonávať v rámci organizovaného podujatia, prípravy na súťaž, sústredenie, ako aj športy vykonávané súťažne. Sú však adrenalínové aktivity, ktoré sa v rámci cestovného poistenia poistiť nedajú a sú vo výlukách z poistenia. Ide o horolezectvo, skalolezectvo či alpinistiku.

Komentáre