Cestovanie

Podkonice: V lyžiarskom múzeu sú lyže pretekára Stenmarka i Klammera

"V Banskej Bystrici na toto unikátne múzeum upozorňuje 12-metrov vysoký stožiar z lanovky z roku 1948, na ktorom je zavesená sedačka."

TASR, 9. novembra 2015 11:00
Na snímke expozícia lyžiarskeho múzea v Podkoniciach. Foto: TASR - Veronika Klusková
Na začiatku vzniku Slovenského lyžiarskeho múzea v Podkoniciach v okrese Banská Bystrica bola len dreváreň pri rodičovskom dome. Tam si lyžiarsky inštruktor a turistický sprievodca Igor Bobák odkladal na pamiatku svoje lyže od detstva. Neskôr mu ich začali nosiť známi a potom ich už začal zbierať. Zrekonštruoval starý rodičovský dom a 1. septembra 2007 v ňom otvoril historicky prvé Slovenské lyžiarske múzeum.

Ako Bobák pre TASR uviedol, k tomuto nápadu ho priviedla neutíchajúca láska k lyžovaniu, horám a turistike. Návštevníci v jeho múzeu majú šancu spoznať lyžiarsku históriu za posledných 130 rokov. Má tam až 890 párov lyží, za čo si už vyslúžil zápis do Knihy slovenských rekordov. Ako tvrdí, ašpiruje aj na zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Medzi najvzácnejšie kusy tohto originálneho múzea patria lyže, na ktorých pretekal Švéd Ingemar Stenmark, bratia Mahreovci z USA či rakúsky alpský lyžiar Franz Klammer. Sú tam tiež lyže, na ktorých Jana Gantnerová-Šoltýsová reprezentovala bývalé Československo na olympiáde v Sarajeve a bratia Bírešovci v Calgary. Najstaršie lyže, ktoré sú v múzeu, majú 130 rokov a vyrobili ich vo Švajčiarsku. K nám ich priviezol Dr. Szontagh, ktorého rodina patrila medzi zakladateľov osady Nový Smokovec, jednej z prvých usadlostí vo Vysokých Tatrách.
Slovenské lyžiarske múzeum Igora Bobáka v podhorskej obci Podkonice pri Banskej Bystrici. Tradícia lyžovania v obci siaha do počiatkov lyžovania na Slovensku, pretekalo sa tu alpským aj severským štylom. Na snímke rukoväte na bambusových paliciach. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Vzácnu zbierku bieleho športu tvorí tiež okolo 150 párov lyžiarskych topánok, ale i krňačky, staré sánky, snežnice, trofeje či dobové fotografie našich a zahraničných lyžiarov. Zberateľ Bobák vonku pred domom vytvoril aj skanzen starých lanoviek a vlekov, ktoré kedysi prevážali lyžiarov i turistov vo Vysokých a Nízkych Tatrách, vo Veľkej a Malej Fatre či v Slovenskom rudohorí.

"Doterajšia výstavná plocha má 75 metrov štvorcových, ale chcel by som ju rozšíriť aj o podkrovie domu, kde bol doteraz depozit ďalších výstavných artiklov," konštatoval Bobák. "Väčšiu plochu potrebujem, stále mi niekto niečo nosí, nejdem sa zastaviť," dodal.

Jeho múzeum je v zimnej sezóne otvorené len popoludní, avšak najlepšie je dohodnúť si návštevu vopred telefonicky. Vstupné je dobrovoľné. V Banskej Bystrici na toto unikátne múzeum upozorňuje 12-metrov vysoký stožiar z lanovky z roku 1948, na ktorom je zavesená sedačka. Originálny "reklamný pútač" Bobák získal z Chopku.

ODPORÚČAME AJ:
Poslaním Múzea Ľudovíta Štúra v Modre je aj prezentácia dejín Modry
Pri otvorení Balneologického múzea v Piešťanoch bol aj Alfons Mucha
Vlastivedné múzeum v Galante sa stalo Múzeom roka 2014
Gitarové múzeum ukrýva 1200 exponátov

Komentáre