Cestovanie

Počet turistov v Portugalsku vzrástol vlani na nový rekord

"V minulom roku navštívilo Portugalsko celkovo 12,8 milióna turistov."

TASR, 23. februára 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Počet zahraničných turistov, ktorí v minulom roku navštívili Portugalsko, vzrástol na nový rekord. Tempo rastu však bolo v porovnaní s rokom 2017 veľmi nízke, čo signalizuje, že rozmach cestovného ruchu postupne slabne.

Podľa portugalského štatistického úradu, ktorý sleduje počet prenocovaní v hoteloch, navštívilo krajinu v minulom roku celkovo 12,8 milióna turistov, čo predstavuje nový rekord. Rast bol však slabý. Oproti roku 2017 dosiahol iba 0,4 %, zatiaľ čo v roku 2017 sa počet zahraničných návštevníkov oproti roku 2016 zvýšil o 12 %.

Cestovný ruch zaznamenal rast osem rokov po sebe a tento sektor bol jedným z tých, čo pomohli krajine dostať sa z dôsledkov dlhovej krízy a recesie. Niektorí ekonómovia ale predpokladajú, že v roku 2019 dôjde k obratu smerom nadol, najmä pre brexit a pokles počtu britských turistov.

Práve Briti sú pre portugalský cestovný ruch kľúčovou klientelou. V minulom roku však ich počet o 7,3 % klesol. Pokles počtu turistov zaznamenalo Portugalsko aj v prípade Nemecka, Francúzska, Holandska a Írska.
Na druhej strane vzrástol počet turistov z Brazílie a Severnej Ameriky. Napríklad počet zahraničných návštevníkov z USA sa zvýšil o 20 %.

Príjmy hotelov (počítajú sa aj domáci hostia) vzrástli vlani o 6 % na 3,6 miliardy eur. Väčšou mierou k tomu prispeli domáci návštevníci. Aj v tomto smere to ale predstavuje oproti roku 2017 výrazné spomalenie rastu. V danom roku príjmy hotelov vzrástli až o 16 %.

Čo sa týka podielu cestovného ruchu na ekonomickej aktivite, podľa Medzinárodného združenia cestovného ruchu sa turizmus na hrubom domácom produkte Portugalska podieľal v roku 2017 vyše 17 %. Údaje za rok 2018 ešte k dispozícii nie sú.

Komentáre