Cestovanie

Paríž očami filmárov: Prejdite sa miestami zo strieborného plátna

"Evokuje vo vás prechádzka parížskymi uličkami dojem romantického filmu? Je veľká šanca, že nasledujete stopy hviezd strieborného plátna."

Romana Juhásová, 16. augusta 2014 6:00
Paríž Foto: TASR/AP Photo

Do Paríža nemieria len milenci. O obľube medzi filmármi svedčia aj čísla, od roku 2008 bolo mesto svetiel dejiskom približne 600 filmových počinov. Informuje o nich aj interaktívna mapa.

Francúzska klasika Amélia z Montmartru či Nehanební bastardi, Polnoc v Paríži alebo Počiatok z hollywoodskej dielne. To je len zlomok filmov, ktorých dej, alebo aspoň časť z neho, bol zasadený do jedného z najnavštevovanejších miest na svete.

Rue89.nouvelobs.com Foto: Rue89.nouavelobs.com
Túžite sa túlať čarovnými zákutiami, ktoré Woodyho Allena preniesli do dvadsiatych rokov minulého storočia či posedieť v kaviarni v Montmartre, kde kávu servírovala Audreay Tautou ako nevšedná Amélia? Miesta známe z filmov môžu domáci milovníci filmov a turisti jednoducho nájsť pomocou interaktívnej mapy. Vďaka informáciám z mestskej radnice ju vytvorili novinári z webstránky Rue 89.

Združuje približne šesť stoviek filmov, prevláda francúzska produkcia, no nechýbajú ani hollywoodske trháky ako Počiatok, Nehanební bastardi, Transformers 2 či Polnoc v Paríži. Stačí zadať názov filmu, meno herca, režiséra alebo na druhej strane adresu či známe miesto ako napríklad Notre Dame a mapa prezradí, aké diela sa na daných lokalitách odohrávali. Základné informácie o filmoch sú dostupné, ako inak, len pre znalcov francúzskej reči.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
Lukáš Matějček: Byť Iráncom, som na svoju krajinu hrdý
Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky
Marek Polešenský: Pohodlnosť je najväčším zabijákom zážitkov
Radšej budem rok nosiť jedny džínsy, ako šetriť na cestovaní
Mountain Lovers: Vo dvojici na dvoch kolesách po slovenskej prírode
Airspotting: Nadšenci lietadiel a fotografie v jednom
Mestečko Squamish, kanadské epicentrum dobrodružstva
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj

Komentáre