Cestovanie

Palmýra privíta turistov v lete 2019, tvrdí miestny guvernér

"Palmýra, často označovaná za nevestu sýrskej púšte, bola významným obchodným a kultúrnym strediskom na križovatke antických obchodných ciest."

TASR, 19. augusta 2018 10:00
Na snímke z 1. apríla 2016 pohľad na citadelu v sýrskej Palmýre. Foto: TASR/AP
Sýrske historické mesto Palmýra bude pripravené znova privítať turistov v lete 2019. Pre novinárov to v stredu vyhlásil Tal Barází, guvernér provincie Homs, ktorého citovala agentúra TASS.

"Úrady majú v súčasnej dobe projekt na obnovu starovekého mesta Palmýra a odstránenie všetkých škôd, ktoré tam vznikli. Dostali sme tiež veľké ponuky od svetových mocností na reštaurovanie artefaktov a historickej hodnoty Palmýry. Verím, že v lete 2019 bude Palmýra plne pripravená privítať návštevníkov," povedal guvernér.

Podľa jeho slov ponuky na pomoc prišli od Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), Ruska, Poľska, Talianska a ďalších krajín či inštitúcií, ako aj od európskych mimovládnych organizácií. "Ide o svetové dejiny, Palmýra nepatrí iba Sýrii," prízvukoval Barází.

Palmýra, často označovaná za "nevestu sýrskej púšte", bola významným obchodným a kultúrnym strediskom na križovatke antických obchodných ciest. Najväčší rozmach dosiahla v 1.-2. storočí n.l.

Palmýru, ktorá je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO, sýrske vládne sily opätovne získali späť koncom marca 2016. Mesto bolo pod kontrolou extrémistických militantov z organizácie Islamský štát (IS) od mája 2015. Za menej než rok ich prítomnosti zničili džihádisti slávny víťazný oblúk so stĺporadím i ďalšie staroveké pamiatky.

Sýrska armáda dosiahla v posledných mesiacoch sériu víťazstiev nad extrémistami z IS pri Damasku a na juhu krajiny a získala späť väčšinu obsadeného územia.

Komentáre