Cestovanie

Originálne tašky a kabelky vyrába aj z pôvodnej modrotlače

"Každá taška a kabelka vychádzajúca spod jej rúk je originálom."

TASR, 8. februára 2018 10:00
Okolo 150 originálnych tašiek a kabeliek z modrotlače vyrobí za rok majsterka ľudovo-umeleckej výroby Gabriela Kaštierová zo Žiaru nad Hronom. Foto: TASR/Jozef Poliak
Okolo 150 originálnych tašiek a kabeliek z modrotlače vyrobí za rok majsterka ľudovo-umeleckej výroby Gabriela Kaštierová zo Žiaru nad Hronom. Praktické, ale aj dekoratívne výrobky z novej aj pôvodnej modrotlače vyrába ako jedna z mála na Slovensku.

"K šitiu ma to ťahalo už od detstva, tašky a kabelky vyrábam, ale iba ostatných sedem rokov," hovorí. Očarujúce vzorované tašky vychádzajú spod jej rúk najmä uplynulé dva-tri roky, kedy modrotlač po zápise do Reprezentatívneho zoznamu kultúrneho dedičstva Slovenska, zaznamenala oživenie a rozmach.

Od originálnych výrobcov i babičiek


Originálne "kúsky" modrotlačových látok získava nielen od súčasných slovenských výrobcov - Mateja Rabadu a Petra Trnku, ale aj z dvoch českých dielní v Strážnici a Olešnici, ako aj zberom od ľudí, ktorí v skriniach tieto látky ešte majú, ale chcú ich predať.

"Nedávno som takto získala niekoľko metrov vzácnej originálnej modrotlače z banskobystrickej prevádzky, ktorá v Radvani fungovala ešte začiatkom 70. rokov 20. storočia," priblížila.

Praktické, ale aj dekoratívne výrobky z novej aj pôvodnej modrotlače vyrába ako jedna z mála na Slovensku. Foto: TASR/Jozef Poliak


Každý kus je originál


Každá taška a kabelka vychádzajúca spod jej rúk je originálom. Aplikuje na ne totiž paličkovanú čipku, často desiatky rokov starú, farebné výšivky s folklórnymi motívmi, na tašky z plátna maľuje vlastné vzory, alebo na ne pridáva nevšedné obrazce z farebných nití.

Keďže sa zúčastňuje na najväčších remeselných trhoch a jarmokoch na Slovensku, na ktoré prichádzajú aj ľudia spoza hraníc, jej výrobky sú nielen vo vlastníctve tunajších žien, ale aj záujemcov o originálnu ručnú prácu zo zahraničia.

Komentáre