Cestovanie

Cestujete do Soči? Držte sa hraníc krajiny i slušnosti

"Cestujete za športovými zážitkami tohtoročnej olympiády? Pre ich bezproblémové a čo najpríjemnejšie prežitie si osvojte zopár nápomocných rád."

Romana Juhásová, 13. februára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


I keď zahájenie je už pasé a prvé medaily rozdané, stále môžete byť očitým svedkom ďalších skvelých výkonov v ruskom Soči. Podľa slov šéfa organizačného výboru, Dmitrija Chernyshenka, sa totiž 15 percent predaja realizuje priamo počas hier. Vďaka zjednodušeným podmienkam možno víza získať už v priebehu jedného dňa. Pre čo najpríjemnejšie povzbudzovanie bez nepríjemností ale rebelanstvo nechajte doma a riaďte sa odporučeniami ministerstva zahraničia.

Pred cestou


Víza do Ruskej federácie sa zväčša vybavujú desať dní, za dvojnásobný poplatok tri. Teraz vám však stačí odovzdať žiadosť prostredníctvom „Olympijských okien“, vyhnúť sa všeobecnému radu a vyčkať približne jeden deň. Podmienkou je predloženie zakúpeného lístka a samozrejme pasu (musí byť platný aspoň do októbra tohto roka), vyplneného dotazníka s nalepenou fotografiou a cestovného poistenia. Následne je nutné obstarať si „pas fanúšika“, bez ktorého sa ďaleko nedostanete, možno tak urobiť i priamo v Soči alebo v Moskve. Kvôli zvýšeným bezpečnostným opatreniam treba rešpektovať časté prehliadky, bez pasu či jeho fotokópie ani na krok.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Pred vycestovaním či na letisku si nezabudnite zakúpiť ruské ruble, s inou menou podľa organizátorov neobstojíte.

Počas cesty


Do dejiska hier sa najpohodlnejšie dopravíte letecky, no s ohľadom na mimoriadne bezpečnostné opatrenia platné do 21. marca. Na obmedzené prepravovanie tekutín, kozmetiky a liekov v príručnej batožine sme zvyknutí, ak sa však vydáte do Soči, kontrolou vám neprejde ani zopár mililitrov. Hygienické potreby, ale i potraviny a liečivá schovajte do odovzdaného kufra.

Počas pobytu


Ďalej v súvislosti s olympiádou Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky odradzuje od cesty do odštiepených regiónov Gruzínska - Abcházska a Južného Osetska, ktoré sa rozprestierajú v tesnej blízkosti Olympijského parku Adler. Prekročenie ruskej hranice je gruzínskou vládou považované za protizákonné. Pri taktomto scenári by vás neminula pokuta a zákaz vstupu do krajiny.

Okrem národných netreba prekračovať ani hranice slušného správania a morálky, nepodnecovať žiadne násilie a šírenie extrémizmu. Tých sa ruská vláda právom obáva a z tohto dôvodu nasadila do areálu príslušníkov bezpečnostných síl a vojenskej techniky, pričom treba dbať i na zákaz ich fotografovania a mať trpezlivosť s pomerne častými kontrolami. Implementovala i obmedzenia v otázke maximálnej veľkosti transparentov a povinnosť ich prekladu do ruského jazyka. Pri vstupe do areálu sú tabu akékoľvek sklenené nádoby, alkoholické nápoje a viac ako pol litra nápojov.

Mimo areálu


Čo ešte dejisko hier ponúka? Je skvelým miestom pre jazdectvo či rafting, láka na prírodné krásy ako Agurské a Zmejkovské vodopády a Voroncovské jaskyne. Ako najsevernejšie miesto planéty, kde sa pestuje čaj, ponúka i zážitok z návštevy čajových plantáží. Povzbudivý nápoj si môžete osladiť kaukazským gaštanovým džemom.

Komentáre