Cestovanie

Volanie divočiny ohrozené: O aké krásne zážitky sa pripravujeme?

"Smutná realita - týchto členov zvieracej ríše pravdepodobne v divočine už naše deti neuvidia. Ak ich chcete naživo vidieť vy, poponáhľajte sa."

Romana Juhásová, 4. marca 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Je známym poľutovaniahodným faktom, že zoznam ohrozených zvierat je každým rokom bohatší, podľa vedcov až o približne dvetisíc druhov, a naša planéta chudobnejšia. Toto vysoké číslo spôsobilo avizovanie šiestej veľkej krízy vyhynutia, ktorá Zem sužuje.

Klimatické zmeny, ľudské pytliačenie, odlesňovanie a konflikty, to všetko môže spôsobiť, že o desiatky rokov krásu polárnych medveďov, tigrov, goríl, nosorožcov či pánd uvidíme už len v zoologických záhradách. Cestovateľská sekcia CNN vypracovala zoznam živočíchov, ktorých výskyt v divokej prírode nebezpečne klesá. Ak ich túžite pozorovať v prirodzenom prostredí, mali by ste sa poponáhľať.

Človek žasne nad veľkou migráciou zvierat viac ako 20-tisíc rokov, o čom svedčia už jaskynné maľby. Púť afrických pakoňov či severoamerických bizónov však ohrozuje pytliactvo, vojny aj odlesňovanie.

Medvede, tigre, nosorožce...


Klimatické zmeny zas trápia polárnych medveďov, navyše, v niektorých oblastiach je na ne stále povolený lov. Podľa vedeckých odhadov možno na našej planéte pobudnú iba do roku 2050. Najhoršie je na tom Hudsonov záliv na severovýchode Kanady.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Tragický osud stíha i tigrov, najohrozenejšie mačkovité šelmy už z 90 percent vymizli. Z pôvodných deviatich druhov pretrváva nažive len šesť, v divočine sa počet odhaduje na 3200. Stretnúť ich je extrémne vzácne, v južnej Číne to bolo napríklad naposledy v sedemdesiatych rokoch.

Pytliactvo a choroby sú príčinou poklesu počtu oboch druhov najväčších primátov na svete. Spojené národy sa obávajú, že z povodia rieky Konga zmiznú už v dvadsiatych rokoch dvadsiateho prvého storočia.

Európski lovci a ilegálny obchod zas stoja za smutným osudom afrických nosorožcov, iba počas uplynulého roka ich padlo pydliakom za obeť približne 800.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Najväčšie a údajne i jedny z najpokojnejších žralokov na svete, veľrybie alebo obrovské, zas trpia kvôli dopytu po ich mäse, plutvách a tuku. Obrovskú hrozbu pre tento ohrozený druh predstavuje neregulovaný turizmus.

Oline magazín ďalej ponúka aj tipy, ako tieto tvory zažiť na vlastné oči prostredníctvom rôznych spoločností a organizovaných zájazdov, kým je to možné. To, či obkukovanie turistami ťažko skúšaným zvieratám pomáha alebo má skôr nepriaznivý účinok, je druhá otázka.

Komentáre