Cestovanie

Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou svojho druhu v Európe

"Najkrajším miestom jaskyne je Sieň Mliečnej dráhy. Biele aragonitové strapce tam na pukline v strope vytvárajú dojem hviezd našej galaxie."

TASR, 31. júla 2017 10:00
Ochtinská aragonitová jaskyňa Foto: TASR - Ján Siman
Spomedzi šiestich verejne prístupných jaskýň v Košickom kraji je podľa Viktora Wurma z organizácie Košice Región Turizmus Ochtinská aragonitová jaskyňa galériou nádherných geologických výtvorov. Zároveň je jednou z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete a jedinou v Európe. Ďalšie dve sú v Mexiku a Argentíne.

Návštevníci môžu v Ochtinskej aragonitovej jaskyni vidieť viaceré generácie aragonitu. "Prvá z nich má takmer 140.000 rokov, najmladšia sa tvorí v súčasnosti a vytvára drobné vejáriky, veľké len dva až štyri milimetre," priblížil pre TASR Wurm.

V jaskyni možno nájsť množstvo foriem aragonitu, najvzácnejším je podľa jeho slov takzvaný železný kvet, ktorý pripomína koral.

Z celkovej dĺžky 300 metrov je sprístupnených 230 metrov a prehliadka trvá polhodinu. Podľa metrických údajov nejde o veľkú jaskyňu, je však mimoriadne cenná. Pestrá aragonitová výplň vo forme špirál, ihličiek a útvarov podobajúcich sa na koraly vytvára rôznorodú zmes nádherných obrazov.

"Najkrajším miestom jaskyne je Sieň Mliečnej dráhy. Biele aragonitové strapce tam na pukline v strope vytvárajú dojem hviezd našej galaxie," prezradil Wurm.

Jaskyňu objavili náhodou v roku 1954 pri razení geologickej prieskumnej štôlne. Verejnosti ju sprístupnili v roku 1972. Teplota v nej sa pohybuje okolo 7,2 až 7,8 stupňa Celzia a relatívna vlhkosť je v rozpätí 92 až 97 percent.

Nachádza sa v obci Ochtiná v okrese Rožňava, patrí k 18 pamiatkam Svetového dedičstva UNESCO, ktoré sú z Košíc dostupné do 100 minút autom a vlani zaznamenala podľa Wurma, čo sa týka návštevnosti, najúspešnejšiu sezónu za posledných osem rokov.

"Práve k Ochtinskej aragonitovej jaskyni vedie trasa nostalgickej jazdy pod názvom Vlakom za UNESCOM: Hor sa na Gemer, ktorá sa uskutoční 12. augusta. Pôjde už o štvrtý výlet, keď spájame železničnú nostalgiu so značkou regiónu UNESCO NA DOSAH a poznávaním krás okolia jednotlivých lokalít Svetového dedičstva UNESCO," priblížil Wurm s tým, že okrem samotnej jaskyne čaká záujemcov aj návšteva mestečka Štítnik a tamojšieho evanjelického kostola zo 14. storočia.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú rekordy slovenských jaskýň: O niektorých ste ani netušili
Slovenské jaskynné systémy sú celosvetovými klenotmi
Čertovu dolinu a chodník J. Surovca turisti navštevujú aj v zime
VIDEO: Stanišovskú jaskyňu zdobia ľadové cencúle, každý deň sú iné

Komentáre