Cestovanie

Bájna Stredozem očami Slovenky

"Darina Mottl odišla pred mnohými rokmi na Nový Zéland. Spopularizoval ho najmä film Pán prsteňov, vďaka ktorému ho mnohí prirovnávajú k bájnej Tolkienovej krajine, Stredozemi."

Viktor Kudzia, 2. januára 2014 6:00
Na obrázku režisér filmu Hobit Peter Jackson počas natáčania na Novom Zélande. Foto: TASR/AP Photo


Film Pán prsteňov zožal celosvetový úspech nielen vďaka jeho jedinečnému príbehu, ale aj scénam, ktoré sa nakrúcali na Novom Zélande. Krajina sa pre fanúšikov Tolkiena, autora Pána prsteňov, stala lákadlom a neustále ju navštevujú. Nový Zéland sa pre nádhernú prírodu stal rajom filmárov a je často nazývaný aj Stredozem.

Krajina Pána prsteňov


,,Peter Jackson preslávil Nový Zéland hlavne filmom Pán prsteňov a tak sa stal ostrovný štát domovom pre hercov, ktorí tam strávili niekoľko rokov behom nakrúcania filmov. Vybral si Nový Zéland pre rozmanitosť prírody. Niektoré lokality pre nakrúcanie filmu hľadal dokonca aj z helikoptéry. Nie na všetky z týchto miest sa môžete dostať autom alebo peši, niektoré sú len veľmi ťažko prístupné,“ vysvetľuje Darina.

Režisér je pôvodom z hlavného mesta Nového Zélandu, Wellingtonu, a preto najlepšie sám vie, ktoré lokality sú pre nakrúcanie najvhodnejšie.

Krásy Nového Zélandu očarili filmárov. Foto: Súkromný archív Dariny Mottl
,,Peter Jackson nakrúcal hlavne v okolí a v Matamata. Je tam jedna z najprístupnejších a veľmi zaujímavých turistických atrakcií, Hobbiton. Je to miesto známe najmä pre hobitie nory,“ dodáva Darina.

Veľkolepý Hobbiton


Výstavba hobitej dedinky, Hobbitonu, začala v marci 1999. Film sa začal nakrúcať v decembri toho istého roka. Nový Zéland sa zaručil, že postaví jeden a pol kilometra dlhú príjazdovú cestu k tejto dedinke. Bolo postavených 37 hobitích nor z dreva a polystyrénu. Všetko bolo spočiatku len z umelých materiálov, ktoré boli lepené a následne maľované, aby vyzerali vierohodne.

Hobbiton Foto: Newzealand.com
V roku 2010 pred nakrúcaním Hobbita však prešiel Hobbiton veľkou rekonštrukciou. Všetky hobitie nory a napríklad aj most alebo mlyn boli opäť prestavané, tentoraz už z kameňa, dreva a tehiel a tak sa miesto stalo navštevované turistami po celý rok a je podporované aj predsedom vlády Nového Zélandu.

Hobbiton Foto: Newzealand.com
Nakoľko sa okolie Matamata teší prívalu turistov v každom ročnom období, postupne sa pristavujú k hobitím norám ďalšie zariadenia pre turistov. Napríklad Hostinec u Zeleného draka (The Green Dragon Inn) je vernou replikou hostinca z Tolkienových kníh.

Neznáma krajina


Nový Zéland je krajina ešte stále neznáma pre Slovákov a Čechov. No z času na čas je možné stretnúť sa s rôznymi zaujímavými ľuďmi aj z našich končín.

,,Stretla som napríklad pána Mirka Smíška, ktorý je pôvodom z Čiech. Vyrobil dobovú keramiku, hlavne hrnčeky a misky pre Pána prsteňov a bolo to naozaj zaujímavé vidieť jeho ateliér. Vyrábal tam keramiku, ktorou sa všade preslávil a dokonca britskej kráľovnej daroval misu na ovocie,“ uzatvára Darina.

Komentáre