Cestovanie

Kam sa vybrať v novom roku? Toto sú tie najlepšie destinácie

"Nechajte si poradiť od skúsených cestovateľov z Lonely Planet, ktorí zostavili rebríček tých najlákavejších destinácií pre rok 2014. "

Romana Juhásová, 29. decembra 2013 6:00
Rio de Janeiro Foto: TASR/AP Photo


Medzi krajinami jednoznačne vedie futbalová Brazília, mestám kraľuje vynovený Paríž. Dobrodruhov zláka výročím opradená Antarktída, festivaly a zábavu si užijete v Škótsku a na Kube. Nadšenci umenia zavítajú do tohtoročného hlavného mesta dizajnu Kapského mesta, či do európskych hlavných miest kultúry Riga a švédskeho Umeå.

Do Brazílie nielen za športom


Brazília a jej národný šport sú neodlúčiteľnou dvojicou a budúci rok to vďaka majstrovstvám sveta vo futbale bude platiť mimoriadne. Môžete sa nechať zlákať či inšpirovať športovo-cestovateľskými zájazdmi, ktoré rada kancelárií zaradila do svojich katalógov. Pre koho je fandenie španielskou dedinou, diaľka sa oplatí merať i kvôli nádherným vodopádom Iguazu, majestátnej soche Krista – novodobému divu sveta a mestu Rio de Janeiro, o ktorom Brazílčania tvrdia, že keď Boh stvoril svet, venoval dva dni práve Riu. Vychýrený karneval zastihnete medzi 28. februárom a 4. marcom.

Najkrajšie mesto opäť o niečo krajšie


Na vaše romantické prechádzky boli vybudované nové pešie zóny lemujúce Seinu, jedna vedie od Musée d’Orsay, čím sa chce mesto zbaviť neustálych dopravných zápch. V Notre Dame pribudne deväť nových zvonov, Musée Picasso zas po rokoch renovácie otvorí svoje brány.

Antarktída oslavuje expedíciu, Škótsko tradíciu


Na striebornej priečke odporúča Lonely Planet mrazivú Antarktídu. Prečo práve teraz? Bude sa oslavovať sté výročie náročnej expedície sira Ernesta Henryho Shackletona z rokov 1914 až 1916. Po stopách britského objavovateľa sa pravdepodobne vydá nejeden zvedavý dobrodruh.

Antarktída láka dobrodruhov. Foto: TASR
Škóti si na nový rok pripijú s víziou skvelých osláv, ktoré ich čakajú. Glasgow bude hostiť veľkolepé Hry Commonwealthu, v ktorých sa stretnú tisícky športovcov, august zas patrí umeleckému Edinburgskému festivalu. Navyše, celý rok sa bude niesť v duchu kultúrnych, gastronomických a športových udalostí, keďže sa bude sláviť takzvaný Homecoming Scotland 2014.

Party roka, ale aj oslavy čokolády či kvetín


Pravá fiesta vypukne tohtoročne aj na Kube, kde bude Trinidad oslavovať 500. výročie založenia mesta. Karnevaly nie sú výhradne brazílskou doménou, farbami a dojmami vás nasýtia aj v Kolíne, na Malte, v Quebecu a samozrejme, v Benátkach. Bohaté umelecké vyžitie ponúka Sydney festival, ktorému sú vyhradené tri januárové týždne, na pláne je 388 hudobných, divadelných či tanečných predstavení.

Lákadlom sú aj karnevaly. Foto: TASR/AP Photo
Rozličnými podujatiami je sprevádzaný aj Dubaj Shopping festival, mesačná oslava nakupovania za priaznivé ceny. V chorvátskom Záhrebe sa chystá tretí ročník úspešného festivalu čokolády, tie najkvalitnejšie kusy tejto pochutiny nielen ochutnáte, ale sa aj naučíte, ako na vlastnú domácu výrobu. Ak sa rozhodnete pre exotické Thajsko, začiatkom februára vám dovolenku prevonia festival kvetín v Chiang Mai.

Komentáre