Cestovanie

Novolandia ponúka návštevníkom reliktnú vodu z obdobia druhohôr

"Voda je z podložia čerpaná prostredníctvom 1501 metrov hlbokého geotermálneho vrtu a dosahuje v ňom teplotu 38,1 stupňa."

TASR, 6. júla 2017 11:00
Bazény v akvaparku Novolandia v Rapovciach neďaleko Lučenca. Foto: TASR/Branislav Caban
Reliktná voda pochádzajúca z obdobia druhohôr, ktorá v období pred 23 až 25 miliónmi rokov vsiakla do vápencového kolektora, je hlavným lákadlom Aquaparku Novolandia pri obci Rapovce neďaleko Lučenca. Pre TASR to uviedla jeho vedúca Zlata Kandrová s tým, že v tomto roku otvorili už šiestu sezónu.

Voda je z podložia čerpaná prostredníctvom 1501 metrov hlbokého geotermálneho vrtu a dosahuje v ňom teplotu 38,1 stupňa. "Svojou vysokou mineralizáciou a chemickým zložením pripomína morskú vodu. Vyhľadávajú ju aj návštevníci zo zahraničia, predovšetkým z Maďarska, ktorí tvoria zhruba pätinu návštevníkov. Zvyšok sú dve približne rovnako veľké skupiny domácich Lučenčanov a návštevníkov z rôznych častí Slovenska," špecifikovala Kandrová.



Novolandia je podľa jej slov malým kúpaliskom rodinného typu, ktoré je spojené s prírodou. "Máme napríklad ranné plávanie pri východe slnka. Večer máme kúpanie pri západe slnka a od konca júna v rámci neho spustíme aj hudobné leto, počas ktorého bude návštevníkom hrať živá hudba," priblížila Kandrová s tým, že pre deti sú cez sezónu k dispozícii jasličky či animátorky.

Vonkajšie bazény v Rapovciach sú prevádzkované počas letnej sezóny, v areáli sa však nachádza aj wellness, v prevádzke je celoročne. Podľa Kandrovej obsahuje celkovo šesť sáun – fínsku, soľnú, bylinnú, laconium, vyhrievanú lavicu či infrasaunu. "Jeho súčasťou je aj jacuzzi a takzvaný ochladzovací svet. Návštevníci môžu využiť aj masérsku miestnosť, kde im je neustále k dispozícii masér," načrtla Kandrová. Vo wellness časti sa nachádzajú i dva bazény, vnútorný detský a vonkajší relaxačný bazén.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Z rozhľadne nad obcou Tachty vidieť do Maďarska i na Kráľovu hoľu
Cestujete lietadlom len zriedka? Na toto nezabudnite
Rekreačná oblasť Gazárka na Záhorí sa teší na letných hostí
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Nových Zámkov do Komárna

Komentáre