Cestovanie

Päť netradičných múzeí, ktoré nájdete na Slovensku

"Predstavíme vám päticu slovenských múzeí, kde sa určite nudiť nebudete. "

TASR, 7. februára 2019 10:00
Na Slovensku máme množstvo zaujímavých múzeí. Foto: TASR
Šedé zimné dni sú na návštevu múzea ako stvorené. Hlavné je odhodiť predsudky a skrátka sa do nejakého vybrať. Strávite príjemný čas s blízkymi a navyše si rozšírite obzory. Možno budete prekvapení, ako sa ponuka zmenila.

Čoraz častejšie sa do popredia dostávajú interaktívne múzeá, kde tabuľky s nápisom „nedotýkať sa exponátov“ nahradili pracovníci, ktorí naopak vyzývajú návštevníkov, aby sa vystavených vecí chytali, zaujímali sa, skúšali ich na vlastnej koži. Poznatky teda získavate veľmi prirodzenou a nenásilnou cestou. Návšteva múzea sa tak stáva doslova zážitkom.

Základom kvalitných výstav však zostáva dobrý nápad a zaujímavé exponáty. Do nasledujúceho výberu sme preto zaradili aj slovenské múzeá so špecifickými artefaktmi. Založili ich nadšenci, ktorí sa o svoju zbierku rozhodli podeliť so svetom. Nechajte sa ohromiť nadšením hrdých majiteľov nevídaných kúskov.

Múzeum gýča

Sošky zvieratiek, trpaslíkov i retro vianočné ozdoby môžete nájsť v kremnickom Múzeu gýča. Neraz návštevníci pri prehliadke zistia, že podobné dekorácie majú aj doma na poličke.

„Exponáty dostávame darom od ľudí. Nikto dodnes nevyriekol presnú definíciu, čo je gýč, ako vyzerá. Tak sme si za príklad zobrali motto českého spisovateľa Milana Kunderu, ktorý hovorí, že musíme sa s gýčom naučiť žiť, či chceme, alebo nechceme, nech je doba akákoľvek. Vystavené artefakty sú rozdelené do viacerých skupín, mikulášska keramika, výrobky domácich majstrov, sošky trpaslíkov, zbierka dámskych hrajúcich šperkovníc, prvý hliníkový riad, keramika od vázičiek až po vežičky,“ povedal pre TASR sprievodca múzea Miroslav Marko. Jedinečnosť múzea podčiarkuje fakt, že jediným tohto druhu v Európe.

Ilustračná snímka Foto: Pixabay


Múzeum mobilov

Múzeum starých mobilov v Dobšinej založil zberateľ Štefan Polgári. Svoju vyše 1500-kusovú zbierku prezentuje v dvoch izbách svojho domu. „Cieľom je zachovať tieto kúsky technickej histórie, kedy telefóny neboli len čierne placky s displejom. Nie raz to boli dizajnové a na svoju dobu aj technické skvosty,“ vysvetľuje.

Netradičné múzeum si všimol aj americký denník The New Your Times, ktorý predvlani publikoval správu agentúry Reuters. "V období, keď každý mesiac prichádzajú na trh nové smartfóny, ponúka slovenský nadšenec technológií vo svojom múzeu starých telefónov výlet do histórie – keď mobily vážili viac než dnešné počítače a väčšina ľudí si ich nemohla dovoliť," mohli si prečítať čitatelia amerického denníka.



Múzeum špeciálneho školstva v Levoči

V múzeu špeciálneho školstva v Levoči si môžu návštevníci na vlastnej koži vyskúšať, aké je to byť znevýhodnený. Súčasťou expozície je napríklad miestnosť, ktorá simuluje život nevidiacich.

„Návštevník si nasadí na oči klapky a celú miestnosť nevidiacich si prejde prostredníctvom hmatu a sluchu. Zoznamuje sa s atypickou kuchynskou linkou či s predmetmi, ktoré bežne používa nevidiaci vo svojej domácnosti," priblížila pre TASR vedúca múzea Štefánia Petreková po inovovaní výstavy v roku 2017.
Expozíciu tvoria štyri celky – História, Knižnica a študovňa, Učebné pomôcky a Ľudské zmysly. Múzeum dáva tiež priestor znevýhodneným umelcom, ktorých diela môžete obdivovať na pravidelných výstavách.



Múzeum máp

Svet máp a kartografie zaujímavým spôsobom predstavuje múzeum v obci Kynceľová. Vzniklo v roku 2018. „Vydali sme sa cestou interaktivity, ktorá je trendom v najlepších svetových múzeách. Naším hlavným motívom a cieľom bolo vytvoriť popularizačno-vzdelávacie miesto, kde chceme kartografiu priblížiť zážitkovou formou,“ vysvetlil autor myšlienky Milan Paprčka.

Atrakciou je napríklad takzvaný pieskový model krajiny s rozšírenou realitou, ktorý je prvým zariadením svojho druhu na Slovensku.



Detské múzeum

Detské múzeum v Nitre vzniklo len nedávno. Ako už z názvu vyplýva, zameriava sa na deti a mládež. Výstavy sú interaktívne, detskí návštevníci či celé kolektívy sú tak aktívnou súčasťou prehliadok. „Tento typ moderných detských múzeí je už vo svete bežný, pomáha formovať pozitívny vzťah detí k múzejnej kultúre,“ vysvetlila riaditeľka občianskeho združenia Detského múzea Severka Silvia Eliašová.

Svoju činnosť začalo múzeum interaktívnou výstavou Zo života cechov, ďalšia je plánovaná na apríl, venovať sa bude životu Inkov.

Detské múzeum Severka v Nitre vzniklo na jeseň v roku 2018. Na snímke interaktívna výstava Zo života cechov na Slovensku. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Komentáre