Cestovanie

Nekonečné čakanie na vlek? Štyri miesta, kde sa určite nebudete tlačiť

"Možno vás prekvapí, na akých miestach sa dá skvele zalyžovať."

Webmagazin.sk/Iva, 18. januára 2017 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann
Lyžovačka má byť o lyžovaní – a nie o čakaní na vlek a uhýbaní sa stovkám lyžiarom. Ak máte v sebe dobrodružného ducha, skúste nabrať odvahu a vybrať sa do trochu nevšednejších a najmä, lyžiarmi neprepchatých končín. Možno vás prekvapí, na akých miestach sa dá skvele zalyžovať.

Masik Pass v Severnej Kórei


Lyžovačka pod dohľadom veľkého Kim Čong-una – takýto zážitok si už štyri roky môže dopriať severokórejská elita aj lyžiari zo zahraničia. Vodca Severnej Kórey lyžovanie miluje od svojich univerzitných čias vo Švajčiarsku, a tak sa rozhodol vybudovať luxusné stredisko aj vo svojej krajine. Je tu 9 svahov – najdlhší má 5 kilometrov – a dva hotely s ozajstným luxusom, pripojením na internet. Na svahoch sa netreba obávať veľkej tlačenice, veď v tejto 24 miliónovej komunistickej krajine má na lyžiarske zábavky čas a peniaze sotva 5000 lyžiarov. Skúsení lyžiari sa na miernych svahoch možno budú trošku nudiť, ale recesisti si určite vychutnajú všadeprítomné plagáty s Kimom a žiarivo červené heslá. Ceny v Masik Pass už také zábavné nie sú – napríklad lyžiarska helma tu stojí 400 eur, za celodennú permanentku zaplatí lyžiar 70 eur.

Etna na Sicílii


Lyžovať sa dá aj na stále aktívnej sopke! Užívať si šport pod kráterom, z ktorého idú sírnaté výpary, síce nie je pre každého, ale pre milovníkov vzrušenia je to priam povinná jazda. Za vami činný kráter, pred vami výhľad na more a stredomorské počasie, vďaka ktorému sa tu lyžiari neraz spúšťajú len v tričkách s krátkym rukávom. Sú tu dve strediská priamo na úpätí krátera a rozhodne je to lacnejší špás ako lyžovanie v severnom Taliansku. Odvážlivci, ktorým ide o niečo iné ako obyčajnú lyžovačku, si lyžiarsky výstroj berú v lete, keď sa namiesto po snehu možno spúšťať po stuhnutej láve.



Mzaar v Libanone


Blízky východ – a lyžovanie? Hoci to málokto očakáva, je to presne tak: v Libanone je 6 vynikajúcich lyžiarskych stredísk s perfektnými snehovými podmienkami, ktoré si môžete vychutnávať od decembra do marca. Aj tu sa vám pri zjazde môže naskytnúť pohľad na modrú hladinu mora, v ktorom sa popoludní už môžete okúpať... Libanonská lyžovačka má jeden mimoriadne lákavý bonus: takmer prázdne svahy. Napríklad stredisko Mzaar je na pohľad plné Bejrútčanov s lyžami, tie však veľmi rýchlo skončia zapichnuté v snehu – a ich majitelia v baroch a reštauráciách. Libanončania si totiž na lyžovačke najradšej užívajú dobré jedlo, drinky a stretnutia s priateľmi, takže kto sa chce naozaj lyžovať, má k dispozícii vleky a svahy prakticky pre seba.

Dizin v Iráne


V krajine sú horstvá s výškou nad 5000 metrov, ktoré ponúkajú excelentné podmienky na zimné športy. Dva hlavné rezorty, Dizin a Shemshak, sú asi dve hodiny cesty od Teheránu a aj pre návštevníkov platí, že tu treba dodržiavať islamské obyčaje: oddelené lyžiarske vleky pre ženy a mužov. Ale čo sa lyžovania týka, znalci tieto strediskách nazývajú „snežné nebo“.

ODPORÚČAME TIEŽ:
OBRAZOM: Pozrite si novú atrakciu Hamburgu. Stavali ju 10 rokov
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Po kultovej Trati mládeže ideme naspäť
Ich postihnutie im bolo darom i prekliatím. Zvláštni ľudia a ich osudy
OBRAZOM: Takto sa ženy parádili v minulosti. Spoznajte slovenské kroje

Komentáre