Cestovanie

Návštevnosť Slovenska už štvrtý rok rastie, pribudli aj turisti z Číny

"Zahraniční hostia tvorili 39 percent všetkých turistov a na Slovensku sa ich ubytovalo približne milión."

TASR, 10. septembra 2018 11:00
Téryho chate v nadmorskej výške 2 015 metrov nad morom v Malej studenej doline vo Vysokých Tatrách, ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Návštevnosť Slovenska nepretržite rastie už štvrtý rok za sebou. Počet hostí v prvom polroku 2018, ktorí na Slovensku strávili minimálne jednu noc, dosiahol viac ako 2,5 milióna. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o takmer štyri percentá. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

„Čísla návštevnosti stúpajú a turizmus zastáva dôležité postavenie aj v našej ekonomike, čo nás veľmi teší. Je dôležité, aby sme v tomto trende pokračovali, skvalitňovali naše služby a ponúkali turistom potenciál, ktorý tu máme. Aby si hostia odnášali zo Slovenska len tie najkrajšie zážitky a mali tak dôvod vrátiť sa opäť,” povedal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Hostia na Slovensku počas prvých šiestich mesiacov tohto roka strávili približne 6,9 milióna nocí, čo je nárast o 3,8 percenta. "V priemere sa u nás ubytovali na 2,7 noci. Z regiónov dominovali najmä Žilinský, Bratislavský a Prešovský kraj," uviedla Ducká.

Slováci podľa jej slov tvorili 61 percent celkovej návštevnosti, pričom do rôznych kútov Slovenska ich zavítalo viac ako 1,5 milióna. "Medziročne ich počet stúpol o takmer tri percentá. K najviac obľúbeným lokalitám u Slovákov patrili Poprad, Bratislava, Liptovský Mikuláš, Žilina a Košice," doplnila hovorkyňa.

Zahraniční hostia tvorili 39 percent všetkých turistov a na Slovensku sa ich ubytovalo približne milión. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku ich počet vzrástol o takmer päť percent. Najviac ich prišlo z Českej republiky (29 percent).

"Z pohľadu počtu hostí najviac turistov na Slovensku pribudlo z Českej republiky (plus 27.000), Poľska (plus 10.000) a Číny (plus 6.000). Dovolenkári spoza hraníc vyhľadávali najmä Bratislavu, Poprad, Liptovský Mikuláš, Košice, Žilinu a Ružomberok," doplnila Ducká.

Komentáre