Cestovanie

Navarte turistom svoje najlepšie domáce špeciality

"Projekt spájajúci milovníkov varenia a turistov túžiacich po autentickom gastronomickom zážitku funguje už aj na Slovensku."

Katarína Bačová, 15. februára 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko
Čaro domova a pohostinnosť jeho obyvateľov sú základnými piliermi projektu EatAway. Stretávajú sa v ňom milovníci varenia a priaznivci domácej kuchyne. Kuchári zverejnia svoje menu spolu s cenou a časom stretnutia, záujemcovia si ich na webovej stránke projektu nájdu a zarezervujú. Vítaní sú turisti z druhého konca zemegule, ale aj susedia z vedľajšieho mesta.

Projekt predstavuje alternatívu pre jedenie v reštauráciách. Lokálnu kuchyňu si vychutnáte v autentickom prostredí. Zároveň je zaručená aj istá kvalita a poctivosť jedál. Hostitelia budú predsa jesť tiež. Bonusom pre obe strany je príjemná spoločnosť. Pri tanieri sa možno podeliť o zážitky i životné skúsenosti. Sociálna sieť tak podporuje okrem chuťových buniek aj kontakt medzi ľuďmi. Užívatelia sa navzájom hodnotia, pridávajú komentáre i fotografie z návštev.

Služba vznikla v Poľsku, jej autormi sú Mark a Marta Bradshawovci. Väčšina kuchárov je teda práve od našich severných susedov. Postupne sa však pridávajú aj pohostinní Slováci a Česi. Mnohí sa zameriavajú na národné špeciality, väčšia časť však pozýva na overené domáce recepty. Slováci tak lákajú cudzincov na bryndzové halušky, kapustnicu, bravčovú panenku či "poslovenčenú" thajskú polievku. K slovu sa dostávajú aj príslušníci menšín, takže v našich končinách nájdete ponuky aj na originálne turecké či indické jedlo. Zastaviť sa môžete na večeru, zriedkavejšie na obed alebo raňajky. Maximálny počet hostí i výslednú cenu si určuje kuchár.

Pozvať cudzích návštevníkov do vlastnej kuchyne si vyžaduje istú dávku odvahy. Investované úsilie sa však vráti s príchodom hostí, pre ktorých bude vaša kuchyňa dobrodružstvom. Poteší aj fakt, že na potulkách Slovenskom turisti neskončia s hamburgerom v ruke.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Chystáte sa na Taiwan? Neobíďte túto topánku
Podľa Guardianu sú Tatry lákadlom aj pre britských turistov
Teraz.sk a Tablet.TV prinesú päť predvolebných diskusií
Hadar Noiberg's Trio a skupina Oratnitza sa predstavia v Bratislave
Nemci vyrobili prilbu s head-up displejom, zvýši bezpečnosť motoriek

Komentáre