Cestovanie

Najstarší skanzen v Bardejovských kúpeľoch je miestom aj na svadbu

"Na ploche zhruba dvoch hektárov sa nachádza 28 drevených stavieb, z ktorých sú len dve kópie, ostatné exponáty sú originály hlavne z horného Šariša a severovýchodného Zemplína."

TASR, 23. júla 2016 8:00
V centre Bardejovských Kúpeľov a.s. je sústredená expozícia Šarišského múzea - Múzeum ľudovej architektúry (Skanzen). Foto: TASR/František Iván
V skanzene v Bardejovských kúpeľoch si v sobotu 9. júla povedali svoje áno snúbenci, ktorí si tento najstarší skanzen na Slovensku vybrali na uzavretie sobáša pre jeho jedinečnú kulisu. Konajú sa tu aj krsty a ďalšie cirkevné obrady. Bardejovský skanzen otvorili v roku 1965. Na ploche zhruba dvoch hektárov sa nachádza 28 drevených stavieb, z ktorých sú len dve kópie, ostatné exponáty sú originály hlavne z horného Šariša a severovýchodného Zemplína.

"Máme tu domčeky a sýpky typické pre tento región. Sakrálne pamiatky pochádzajú z 18. storočia. V skanzene sa nachádzajú drevené chrámy zo Zboja a Mikulášovej, v ktorých sa pravidelne konajú liturgie. Gréckokatolícke obrady po celý rok trikrát do týždňa, do chrámu je možný vstup aj keď nie je skanzen otvorený. Pravoslávne liturgie v skanzene sa konajú iba počas letnej sezóny, a to raz do týždňa," uviedol pre TASR etnológ Lukáš Jonov. Nachádzajú sa tu aj dve zvonice, tá z obce Janovce je najstarším objektom v areáli skanzenu, jej vznik odhadujú na rok 1700.

Medzi zaujímavosti skanzenu patria dve technické pamiatky. Valchovňa (valcha) z obce Livov slúžila na splsťovanie vlnenej tkaniny na súkno. Druhou atrakciou je súbor stavieb, kde sa prúdom vody vyrábali drevené vodovodné rúry. Vŕtareň stála pôvodne v Bardejove a slúžila do roku 1957. Ide o unikátne zariadenie, ktoré pracovalo takmer nepretržite celých 540 rokov. Fungovalo veľmi jednoducho, ale spoľahlivo. Pomocou vodnej sily sa zväčša z borovicových kmeňov vyrobili drevené rúry. Bardejov mal posledné funkčné drevené potrubie až do roku 1966. V Bardejovských kúpeľoch rozvádzali drevené rúry liečivé pramene na kolonádu a po celom areáli kúpeľov.

Skanzen v Bardejovských kúpeľoch navštívili počas jeho vyše 50-ročnej existencie hostia z celého sveta. V knihe návštev majú zápisy aj v svahilštine, čo je jazyk používaný vo východnej Afrike, zavítali tu aj Japonci a Izraelčania, no najviac hostí pochádza z Európy, dominujú Slováci.

Návštevníkov sa snažia prilákať aj rôznymi podujatiami. Najbližšie sa bude konať 24. júla prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru. Prídu Šarišanci z Prešova, Belovežianka z Beloveže, tiež sólisti Mária a Patrik Šurkalovci z Becherova, Veronika Danková z Kružlova a ďalší

Exponáty Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch patria pod Šarišské múzeum v Bardejove.

ODPORÚČAME AJ:
Banské múzeum v prírode ponúka lákavú možnosť sfárať do podzemia
Skanzen pochádza zo Švédska, kde zriadili prvý v roku 1891
Do Angkor Vat v Kambodži vás pustia len vhodne oblečených
Poznávacie výlety nie sú pre každého. Na toto sa pripravte

Komentáre