Cestovanie

Na Nitriansky hrad vedie zrekonštruovaný chodník cez lesopark

"Chodník cez lesopark bol dlhé roky pre verejnosť uzavretý, dôvodom bol jeho havarijný stav. "

TASR, 19. augusta 2017 8:00
Nitriansky hrad Foto: Tablet.TV
Záujemcovia o návštevu Nitrianskeho hradu môžu od leta začiatku využívať zrekonštruovaný chodník, ktorý vedie na hrad od mestského parku na Sihoti. Chodník cez lesopark bol dlhé roky pre verejnosť uzavretý, dôvodom bol jeho havarijný stav. „Na chodníku sme obnovili poškodené schody, namontovali bezpečnostné zábradlie, verejné osvetlenie a potrebná bola aj úprava dolného prístupu k chodníku od zimného štadióna,“ informoval ekonóm Biskupstva Nitra Martin Štofko.

Na dolnom vstupe pribudol turniket, ktorý má slúžiť výlučne na reguláciu návštevníkov v nočných hodinách. „Turniket nie je určený na výber vstupného. Po 22. hodine však zostane uzavretý a nevpustí ľudí z parku na chodník. Vyjsť z lesoparku sa však bude dať bez problémov,“ vysvetlil Štofko.

Projekt sprístupnenia chodníka smerujúce z mestského parku na hradný kopec bol podporený mechanizmom Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu SR. Správcom programu je Úrad vlády SR, prijímateľom Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo Nitra. V obnove chodníkov a zelene na Nitrianskom hrade plánuje pokračovať biskupstvo aj v budúcnosti. „Sústava chodníkov je na hrade niekoľko desaťročí. Dnes je obnovená možno jedna pätina z nich, pritom by bolo vhodné ich obnoviť všetky. Niektoré z nich viedli k veľmi pekným vyhliadkam na mesto,“ skonštatoval Štofko.

ODPORÚČAME AJ:
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava východ
Spišský hrad sa teší vysokej návštevnosti, čísla prekonali minulý rok
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Devínska Nová Ves
VIDEO: Na Prednej Hore je múzeum venované bulharskému cárovi

Komentáre