Cestovanie

Na Hrebienku premenili sochári 50 ton ľadu na impozantné diela

"Trojdňové podujatie sa konalo v dňoch 12.–14. januára na vysokotatranskom Hrebienku. Ľadoví sochári z desiatich krajín vdýchli život päťdesiatim tonám ľadu a premenili ho na unikátne diela. "

TASR, 19. januára 2018 8:00
Šiesty ročník podujatia Tatry Ice Master 2018 vo Vysokých Tatrách na Hrebienku. Počas troch dní ľadoví sochári z desiatich krajín vdýchli život 50-tim tonám ľadu a premenili ich na 40 unikátnych ľadových sôch. Hrebienok 14. januára 2018. Foto: TASR – František Iván
Víťaznú ľadovú sochu na tému Svetová fauna a flóra na šiestom ročníku medzinárodných majstrovstiev v stavaní ľadových sôch na Hrebienku Tatry Ice Master 2018 vytesal tím z Ruska. Na druhom mieste sa umiestnili ľadoví sochári z Českej republiky. Tretia priečka patrí tímu z Poľska. Rozhodla o tom trojčlenná medzinárodná porota, ktorá hodnotila nielen to, ako ľadové sochy vyzerajú, ale aj či sú správne spevnené spoje. Záverečný deň sochári vytesali do ľadových panelov nádherné rastliny, kvety a zvieratá. TASR informovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová.

Trojdňové podujatie sa konalo v dňoch 12.–14. januára na vysokotatranskom Hrebienku. Ľadoví sochári z desiatich krajín vdýchli život päťdesiatim tonám ľadu a premenili ho na unikátne diela. Počas troch dní vzniklo približne 30 ľadových sôch.



Priebeh súťaže


V prvý deň - piatok bola voľná téma, sochári pracovali na rôznych motívoch podľa vlastnej fantázie. Littvová uviedla, že výsledný efekt bol aj pre organizátorov obrovským prekvapením. Turisti rozhodli, že cenu sympatií dostal holandský tím, ktorý vytvoril mýtický výjav boja dobra so zlom. V prvý deň prišla zaspievať na Hrebienok Jana Kirschner.

Sobota bola už súťažným dňom, sochári sa museli pridržiavať predpísanej témy Krajina, odkiaľ pochádzam. Tretie miesto získal tím z Poľska, na druhom mieste skončili Slováci a najviac zaujal ľadový monument, ktorý vytvorila skupina sochárov z Walesu. Atmosféru doplnilo vystúpenie King Shaolin a ľadovo-ohňová show, ktorú mohli zažiť aj návštevníci v nedeľu za zvukov rockovej hudby.



Diela ostávajú na Hrebienku


"Počasie nás nesklamalo. Prvé dva dni boli síce pod mrakom, ale vietor bol príjemný, v noci sa ochladilo. Nedeľa bola nádherná, Tatry boli zaliate slnkom. Tento deň bol dôstojným rozlúčením sa so šiestym ročníkom Tatry Ice Master. Bolo tu množstvo turistov, ktorí prišli účelovo sem, alebo toto miesto iba obchádzali a smerovali na nejaké blízke túry," uviedla Littvová. Počas troch dní sem prišlo niekoľko tisíc návštevníkov.

Impozantné diela ostávajú na Hrebienku. Približne jednu tretinu sôch bude chrániť klimatizovaná kupola Tatranskej galérie ľadových majstrov a tak ich návštevníci budú môcť vidieť dlhšie. Životnosť ostatných, ktoré ostávajú vonku, bude závisieť od počasia.

PREČÍTAJTE SI AJ:
OBRAZOM: V Radošovciach plesali v krojoch
VIDEO: Na Zbojskej pečie tradičné muránske buchty
Po rokoch rekonštrukcie otvorili železný kostol v Istanbule
OBRAZOM: Spoznajte život Slovákov vo Vojvodine

Komentáre