Cestovanie

Mountain Lovers: Vo dvojici na dvoch kolesách po slovenskej prírode

"Tam, kde končí asfalt, začína sloboda. To je slogan sympatického akčného páru cyklistov a amatérskych filmárov, ktorý sa snaží motivovať moderného človeka k znovuobjaveniu puta s prírodou."

Romana Juhásová, 29. apríla 2014 8:00
Na to, že je víkend, je tu podozrivo ticho, hovoríme si pri vegetení na jednej z výhliadok. Nie že by nám to vadilo, skôr naopak... Foto: Mtnlovers.sk


"Čím viac je vo svete techniky, tým častejšie sú naše úniky na miesta, ktoré možno nazvať divočinou," hovorí o svojej vášni Juraj Lukáš, ktorý spolu s Dášou tvorí dvojku pod názvom Mountain Lovers. Pred vysedávaním za počítačom uprednostňujú potulky prírodou. Vyhľadávajú najmä slovenské lokality, ktoré turistom nie sú priveľmi známe, no o to viac si zaslúžia pozornosť. Upozorňujú, že Slovensko, to nie sú len Tatry a Slovenský raj, ale aj množstvo komerciou nedotknutých nádherných zákutí.

Spolu navštívili viac ako šestnásť krajín, no ich srdcovou záležitosťou ostáva rodné Považie. Starú múdrosť "najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta" si prispôsobili dobe a osedlali bicykle. Ako však hovoria, objavovanie krás zo sedla si svoju podstatu a čaro zachovalo.

Dobrodružstvo vychutnané do sýtosti


Inšpiráciu ponúkajú formou krátkych filmov zo seriálu We ride Slovakia a krásnych fotografií. Video Jesenné ráno na Minčole si dokonca vyslúžilo cenu za najlepší amatérsky film na festivale Hory a mesto.



Juraj podľahol filmárskej vášni a pre sebe podobných nadšencov prepojenia dobrodružstva a kamery založil webovú stránku Outdoorfilmy.sk. Dášu príroda nefascinuje o nič menej, je vyštudovanou zoologičkou so záujmom o všetko živé. Spolu sa zhodujú v názore, že nezáleží na tom, akú outdoorovú aktivitu človek vykonáva, či je profesionál alebo amatér. Hlavné je vyraziť, vrátiť sa domov v zdraví a medzitým si dobrodružstvo do sýtosti vychutnať.

Komentáre