Cestovanie

Mesto módy, umenia i skvelej kuchyne: Miláno si zamilujete

"Jednoducho, Miláno má potenciál získať si srdce každého svojho návštevníka."

Monika Radošovská, 24. februára 2018 10:00
Milánsky dóm. Foto: Webmagazin.sk/Monika Radošovská
Miláno je už od stredoveku mestom, ktorému sa dostávala náležitá pozornosť. Na svoje si tu prídu milovníci športu i módy, európskej kultúry a histórie, ale aj prírody a burzy. Jednoducho, Miláno má potenciál získať si srdce každého svojho návštevníka.

Milánsky dóm


V Miláne sa nachádza piaty najväčší kresťanský chrám na svete a druhý najväčší v Taliansku (prvá je vatikánska Bazilika sv. Petra). Milánsky dóm, taliansky Duomo di Milano, je charakteristický nielen svojou výškou a rozlohou, ale aj umením, ktoré ho zdobí. Darmo, dóm sa pýši až 2245 sochami a 135 vežičkami. Okrem krásneho interiéru sa vyznačuje aj možnosťou poprechádzať sa po impozantnej streche dómu. Za dobrého počasia z nej dovidíte aj na Matterhorn.
Postaviť túto nádheru však nebolo ľahké – so stavbou sa začalo v 14. storočí a posledné detaily sa dokončili až v roku 1965. Nemôžeme sa teda čudovať, že slovo „duomo“ sa v Miláne usídlilo aj ako výraz pre niečo, čo je veľmi ťažké spraviť. Námaha však určite stála za to, a pri návšteve Milána by snáď nikto nemal vynechať prechádzku k tomuto mramorovému monumentu v samotnom srdci metropoly.

Via Montenapoleone


Len neďaleko od Piazza Del Duomo, kde stojí Milánsky dóm, nájdete 4. najdrahšiu ulicu sveta, 2. najdrahšiu ulicu v Európe – Via Montenapoleone. Ročný nájom na takomto mieste stojí okolo 13 500 eur za meter štvorcový. Na svoje si tu prídu predovšetkým milovníci módy – sídlia tu svetoví módni návrhári a množstvo klenotníckych obchodov. Pri pohľadoch na sumy za oblečenie mnohým skromnejším typom nebude príjemne (náš najdrahší objav bola bundička za 19 000 eur), no iní sa tu budú cítiť ako v raji.
Na archívnej snímke z 23. januára 2014 je známa ulica v módnej štvrti Milána Via Monte Napoleone. Sídli tu viacero svetových módnych návrhárov a rôznych iných módnych a klenotníckych obchodov. Foto: TASR/AP


Posledná večera


Milovníci umenia ale aj európskej kultúry či Dana Browna v Miláne určite nemôžu vynechať jednu z najznámejších fresiek na svete: Poslednú večeru od Leonarda da Vinciho. Nájdete ju v kostole Santa Mariadelle Grazie, ale pozor! Na to, aby vás vpustili do múzea, sa musíte zaregistrovať aspoň o dva týždne skôr, než prídete.


La Scala


V druhom najväčšom talianskom meste sídli aj svetoznáma opera La Scala. Zvonku nenápadná budova vo svojich útrobách ukrýva najväčšie európske javisko. Ak si v La Scale chcete pozrieť predstavenie, musíte si zabezpečiť vstupenky niekoľko mesiacov dopredu.
Pohľad na divadlo La Scala v Miláne. Foto: TASR/AP


...ďalšie krásy Milána


Pri návšteve Milána nemôžete prehliadnuť Sforzovský hrad zo 14. storočia, ktorý dnes slúži ako galéria a múzeum. Nájdete v ňom napríklad Michelangelovu Pietu Rondanini. Kroky futbalových fanúšikov zas určite povedú k štadiónu San Siro. A, samozrejme, keďže Taliansko je spravodlivo vyhlásené za jednu z kulinárskych veľmocí, pri návšteve tohto mesta nezabudnite dopriať pekné chvíle aj svojim chuťovým pohárikom – môžete vyskúšať tradičné milánske rizoto alebo rôzne druhy vín.

Komentáre