Cestovanie

Metropolou s najhoršou kvalitou ovzdušia je indické Naí Dillí

" India je domovom 15 z 20 najznečistenejších miest sveta."

TASR, 10. marca 2019 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Indická metropola Naí Dillí bola v minulom roku najznečistenejším hlavným mestom sveta. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v utorok zverejnili dve environmentálne organizácie monitorujúce kvalitu ovzdušia - IQ AirVisual a Greenpeace, informuje tlačová agentúra Reuters.

Horšie ako v Pekingu

Naí Dillí, kde žije viac než 20 miliónov ľudí, malo v roku 2018 najvyššiu hustotu jemných pevných častíc typu PM2.5 v ovzduší zo všetkých 61 monitorovaných hlavných miest sveta. Na druhom mieste sa umiestnila bangladéšska metropola Dháka, na treťom mieste skončilo afganské hlavné mesto Kábul.

Priemerná koncentrácia častíc PM2.5 v kubickom metri ovzdušia indickej metropoly bola minulý rok na úrovni 113.5, čo je viac než dvojnásobok úrovne týchto častíc v ovzduší čínskeho hlavného mesta Peking. Častice typu PM2.5 sú mimoriadne nebezpečné, pretože sa dostávajú hlboko do pľúc.

Dôsledok emisií i spaľovania odpadu

Toxický vzduch v Naí Dillí spôsobujú predovšetkým vozidlá a priemyselné emisie, ako aj prach zo stavenísk alebo dym zo spaľovania odpadkov a vypaľovania neďalekých polí. India je domovom 15 z 20 najznečistenejších miest sveta.

"Otázka, ktorú treba zodpovedať, je, či existuje dostatok politickej vôle na efektívny boj proti zdravotným rizikám, ktorým India v súčasnosti čelí, a či je krajina ochotná vzdať sa znečisťujúcich palív a s tým spojených praktík," uviedla pre Reuters hovorkyňa indickej pobočky organizácie Greenpeace.

Komentáre