Cestovanie

Toto je 10 najnevľúdnejších miest na svete

"Cestovateľský web Condé Nast Travelers zostavil rebríček na základe skúseností a poznatkov turistov. Nás môže tešiť, že v tomto nelichotivom rebríčku nenájdeme žiadne slovenské mesto."

, 10. augusta 2014 9:26
Muž má na tvári ochrannú masku na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Foto: TASR/AP


Dovolenky sú v plnom prúde a vy stále rozmýšľate kam sa vybrať? Máte radšej slnko a pláž alebo hory a adrenalín. V následujúcich riadkoch vám neporadíme kam sa vybrať, skôr by sme vás radi upozornili, kde si dať väčší pozor, ak sa už pre konkrétnu destináciu rozhodnete.

Johannesburg v Južnej Afrike alebo Marseille vo Francúzsku, aj tieto mestá sa ocitli v rebríčku najnevľúdnejších turistických cieľov, ktoré zostavil cestovateľský web Condé Nast Travelers. V tomto prípade nejde o žiadnu vedeckú štúdiu ani audit, ktorý by vykonali organizácie zaoberajúce sa cestovným ruchom. Prieskum vychádza z názorov a skúseností turistov, ktorí mestá navštívili. Ako časopis poznamenal: "Nie je to o ľuďoch samotných. Respondenti sa vyjadrovali k bezpečnosti, doprave, politickej situácii či k jazykovej bariére." Prieskumu boli podrobené pláže, mestá, hotely, ale tiež doprava, služby a samozrejme prístup domorodcov k hosťom. O svoje skúsenosti sa delia tisíce turistov ročne z celého sveta.

Ak teda zadávate do svoje GPS jedno z desiatich následujúcich miest, tak buďte na pozore!

10. Nassau, Bahamy



Turisti sa slnia na pláži v Nassau na Bahamách. Foto: TASR/AP


Na desiatom mieste sa umiestnila bahamská metropola Nassau. Podľa čitateľov je mesto mimo turistických destinácii a veľkých hotelov veľmi nebezpečné pre svoju vysokú mieru kriminality.

9. Monte Carlo, Monako



Na snímke je námestie pred kasínom Monte Carlo. Foto: TASR/AP


Na deviatom mieste sa prekvapujúco ocitla Mekka boháčov - Monte Carlo. Respondentom sa nepáči práve prehnaná noblesa, snobský prístup a proti srsti im je aj preplnené mesto. Metropola Monaka je dejiskom rôznych spoločenských akcií, ako napríklad seriál F1 alebo majstrovské tenisové turnaje.

8. Miláno, Taliansko



Pohľad na divadlo La Scala v Miláne Foto: TASR/AP


Na ôsmom mieste je ďalšie európske mesto, ktoré je charakteristické svetovými módnymi domami a tiež La Scalou - Miláno. Turistom chýba v tomto meste tradičná talianska prívetivosť a pohostinnosť.

7. Frankfurt, Nemecko



Na archívnej snímke z 13. novembra 2012 sídlo Deutsche Bank vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP


Kritike sa nevyhla ani metropola nemeckého finančníctva a významné svetovetové finančné mesto, v ktorom sídli Európska centrálna banka - Frankfurt. Domorodci na turistov pôsobia chladno a hrubo.

6. Peking, Čína



Dopravní policajti kráčajú na Námestí nebeského pokoja po výbuchu auta 28. októbra 2013 v Pekingu. Foto: TASR/AP


Znečistené ulice, smog a smrad. Aj také prívlastky prischli hostiteľovi 29. letnej olympiády v roku 2008, Pekingu. Podľa turistov prve tieto nedostatky zatieňujú nádherné komplexy palácov a chrámov, odkiaľ v minulosti vládli čínski cisári.

5. Marseille, Francúzsko



Preplnená pláž Prophet v Marseille na juhu Francúzska. Foto: TASR/AP


Malebné prístavné mesto Marseille má hospodársky najdôležitejší význam pre celý francúzsky juh. Je významným centrom všetkého priemyslu. Spolu so slovenskými Košicami bolo v roku 2013 otitulované ako Európske hlavné mesto kultúry. Napriek týmto danostiam má nedostatky, ktoré ho dostali na nelichotivé piate miesto rebríčka. Respondenti Marseille vyčítajú vysokú mieru vreckových zlodejov. Tí podľa opýtaných predstavujú pre návštevníkov najväčšiu hrozbu.

4. Paríž, Francúzsko



Paríž Foto: Buzzfeed.com/Yann Arthus-Bertrand


Svetová Mekka módy a umenia - Paríž, napriek svetovému významu, leží turistom v žalúdku. Z hlavného mesta francúzska odchádzajú rozčarovaní. Jeden z repondentov sa vyjadril: "S hrubosťou a neochotou s akou som sa stretol v tomto meste, som nezažil nikde inde."

3. Moskva, Rusko



Moskva Foto: TASR


Trojku najnevľúdnejších miest sveta otvára ruská metropola - Moskva. Najväčšie mesto Ruska aj Európy má vážny jazykový problém. Opýtaní sa vyjadrili, že mnoho Moskovčanov neovláda okrem ruštiny iný jazyk. Navyše si myslia, že sú vyslovene nevľúdni a nepriateľskí.

2. Cannes, Francúzsko



Pracovníci vešajú oficiálny plagát medzinárodného filmového festivalu v Cannes Foto: TASR/AP


Francúzi v nelichotivom rebríčku obstáli najhoršie. Cannes je už štvrté mesto, ktoré turisti kritizujú. Nezabudnuteľné mesto, ktoré ma tiež prívlastok "európske Las Vegas", v ktorom sa každoročne udeľujú filmové ceny - Zlatá palma, má problém s pohostinnosťou. Podľa turistov sú obyvatelia Cannes nevľúdni, ba priam až nepriateľskí.

1. Johannesburg, Južná Afrika



Ľudia prechádzajú okolo sochy Nelsona Mandelu pred nákupným centrom v Johannesburgu Foto: TASR/AP


Rebríček uzatvára usporiadateľ futbalových MS v roku 2010 - Johannesburg. Najľudnatejšie mesto v Južnej Afrike známe aj ako "Jo'burg", "Jozi" a "JHB" má nelichotivú povesť. Turisti ho charakterizujú následovne: "Napriek svojej kráse je veľmi nebezpečné, s vysokou mierou kriminality a s ulicami plnými zločincov."


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Chorvátsky ostrov Lastovo ponúka meter pôdy len za jeden cent
Tajomná Severná Kórea láka turistov. Čo im môže ponúknuť?
Vitajte v super ekologickom rezorte, v raji najznámejšieho Kmotra

Komentáre