Cestovanie

Manhattanhenge: New York zaplavia slnečné lúče

"Dnes večer sa uponáhľaný New York na moment zastaví. Unikátny prírodný fenomén zaplaví ulice Manhattanu slnečnými lúčmi."

Romana Juhásová, 29. mája 2014 6:00
New York Foto: Romana Juhásová


I keď Ella Fitzgerald a Louis Amstrong spievajú o jeseni v New Yorku, prelom jari a leta má taktiež niečo do seba. Nielen, že je v máji tamojšie podnebie najpríjemnejšie, ale je to i doba unikátneho prírodného divadla, vďaka ktorému sa uponáhľaní obyvatelia na chvíľku zastavia a vychutnajú si jednoduchú radosť života.

New York má mnoho krás, no romantické západy slnka na každodennom poriadku k nim nepatria. Lúčom slnka sa podarí predrať hustou betónovou džungľou iba dvakrát ročne, no vtedy to evidentne stojí za to. Jav navaný Manhattanhenge je vedecky ľahko ozrejmiteľný, no predsa pôsobí magicky.



Ukáz bol po prvý raz zaznamenaný v roku 1996, no termín Manhattanhenge pochádza až z roku 2002, kedy ho zaviedol a ozrejmil astrofyzik Neil Degrassi Tyson z Amerického múzea prírodnej histórie. Inšpiroval sa tajomnom opradeným Stonehange v Anglicku, počas letného a zimného slnovratu prechádzajú lúče splnka osou tohto kamenného kruhu, vďaka čomu je spájaný s istým druhom kalendára.

Manhattanhenge pripdá na tri až štyri dni pred a po letnom a zimnom slnovrate (zimný je však v dôsledku hmly menej viditeľny a celkovo menej populárny), teda 29. mája a 12. júna. Keďže celý ostrov križujú dlhé paralelné bulváre, zapadajúce slnko ich v istom uhle prežiari od východu až na západ a presne skopíruje sieť ulíc. Lúče sa navyše odrážajú od sklenených plôch mrakodrapov a vytvárajú tak výnimočne fotogenický jav, popularizovaný aj vďaka aplikácii Instagram. Prepojenie prírody a objektov vytvorených ľudskou činnosťou je fascinujúce.



I keď nejde o absolútnu raritu (možno pozorovať aj Chicagohenge, Torontohenge a Montrealhenge), fotografie a videodokumentácie prírodnej hry nad Empire State Building sú suverénne najpočetnejšie. Ich príval môžeme čakať i dnes od 20:16 tamojšieho času.

Komentáre