Cestovanie

Českí susedia zahájili majstrovstvá v autostope, na Gibraltár a späť

"Dvanásť párov z Čiech, vrátane jednej Slovenky, okupuje tento týždeň európske cesty, s batohom na chrbte, GPS zariadením, tabuľkou s nápisom Gibraltár a dobrodružnou mysľou."

Romana Juhásová, 21. júna 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Z Prahy k najjužnejšiemu cípu Európy a naspäť, to je trasa, ktorú musí absolvovať budúci majster Čiech vo vzrušujúcom a romantickom spôsobe objavovania sveta. Stopári vyštartovali tento pondelok, 16. júna, návrat musia stihnúť do budúcej stredy. Rýchlosť ale nestačí.

Odkaz zosnulého dobrodruha


Cestovanie autostopom u našich západných susedov preslávil Jiří Svoboda, autor knihy Autostopem kolem světa, originálnej nielen dejom, ale i fonetickým štýlom písania. Známy dobrodruh nešťastne zahynul pri jednej zo svojich početných osamelých výprav, v roku 2008 pri nocovaní neďaleko česko-nemeckých hraníc v spánku zmrzol.

Práve so spomienkou na priekopníka zorganizoval majiteľ jednej netradičnej cestovnej kancelárie Pavel Zíka zaujímavú neziskovú akciu – Majstrovstvá Českej republiky v autostope. Myšlienku mu vnuklo večerné listovanie spomínanou stopárskou bibliou.

Čas je dôležitý, no zavážia aj sympatie


Stopovanie je väčšinou o romantike nepredvídateľnosti, no súťaž je súťaž a v tomto prípade vyhrávajú striktné pravidlá. Cieľ nespočíva len v preprave z bodu A do bodu B a naspäť, Pavel Zíka a spoluorganizátor, zanietený stopár a redaktor Mladej fronty DNES, Tomáš Poláček, si na účastníkoch "zgustli" a vymysleli im niekoľko úloh, ktoré musia počas cesty splniť. Aké to sú? Zúčastnení sa musia odfotografovať pred prvoligovým štadiónom, hradom a so starostom ľubovoľného mesta, vykúpať v mori a vyliezť na kopec s prevýšením aspoň 150 metrov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ich pointou je, aby sa súťažiaci iba bezhlavo nehnali po diaľnici, ale aj čo-to zaujímavé zažili. Práve zážitky sú dôležitým kritériom hodnotenia, dvojice ich formou fotografií a krátkych slovných opisov vkladajú na internet. Na základe týchto priebežných výstupov hlasujú diváci za stopárov, ktorí si svojou šikovnosťou zaslúžia sympatie. Body im pomôžu nahnať aj porotcovia, ale len, ak sa im počas cesty podarí čosi mimoriadne, kreativite sa medze nekladú.

Na Gibraltáre musia stráviť presne 24 hodín a až potom, odpočinutí a s novými silami, môžu opäť vztýčiť palce. Po celú dobu sú sledovaní GPS lokátorom, vďaka čomu možno polohu na mape neustále kontrolovať na internetovej stránke organizátorskej cestovnej kancelárie. Návrat do Prahy je stanovený na 22. až 25. jún, približne 6-tisíc kilometrov teda treba zvládnuť za maximálne deväť dní.

Je stopovanie stále v kurze?


Organizátori priznali obavy z nedostatku záujmu. Autostop bol mimoriadne obľúbeným v 70. až 90. rokoch, no dnes, v dobe nízkonákladových spoločností a mimoriadne lacných leteniek, ho na prepravu využívajú už len ozajstní zanietenci. Pochybnosti sa však, našťastie, vôbec nepotvrdili. Do súťaže sa prihlásilo dvanásť dvojčlenných posádok, ktoré tvoria skúsení i začiatočníci, študenti, páry, no i kamarátky, otec s dcérou, či strýko s neterou. So svojím českým priateľom sa zapojila aj mladá Slovenka.

Odmena sa pochopiteľne nesie v cestovateľskom duchu, sú ňou letenky v cene od 10-tisíc až po 30-tisíc českých korún. Podstatnou ambíciou závodu je spopularizovať kedysi obľúbené cestovanie stopom, ktoré podľa organizátorov nie je len otázkou peňazí, no i životným štýlom.

Komentáre