Cestovanie

Luhačovice majú obnovené svoje srdce, rozsiahly kúpeľný areál

"V parku sú viaceré najvýznamnejšie budovy, ktoré sú symbolom kúpeľného mesta. "

TASR, 4. mája 2017 10:00
Zámok Luhačovice Foto: Zámok Luhačovice
Kolonádnymi koncertmi, tancom a ďalšími podujatiami sa začína sezóna v Kúpeľoch Luhačovice v Zlínskom okrese.

Organizátori pripravujú tradičný festival Otváranie prameňov, ktorý sa uskutoční 12. až 14. mája v kúpeľnom areáli a jeho okolí. Nebude chýbať jarmok, prehliadka historických vozidiel a bicyklov, promenáda v kostýmoch, hudba, film, divadlo či rybárska súťaž a slávnostná svätá omša so sprievodom po minerálnych prameňoch.

Kúpeľný areál s rozlohou 20 hektárov patrí spoločnosti Lázne Luhačovice. Po dlhom čase bola jeho zeleň pred dvoma rokmi komplexne revitalizovaná. Teraz dokončievajú povrchové úpravy priestorov pre chodcov.

"Celý park asi po 50 rokoch, keď sa do neho príliš neinvestovalo, prešiel rozsiahlou revitalizáciou. Rekonštrukcia bola financovaná z dotácií 20 miliónov i od majiteľa, ktorý prispel ôsmimi miliónmi. Bolo vysadených 400 nových stromov, niekoľko tisíc kríkov, desaťtisíce kvetov, opravili sa spevnené plochy a nové trávniky. To išlo o zeleň a v súčasnosti riešime úpravy chodníkov a povrchu kúpeľného námestia, kolonády a haly Vincentky," povedal pre TASR Dalibor Chrastina zo spoločnosti Lázne Luhačovice.

Podľa neho ten areál je vlastne srdce Luhačovíc. To najdôležitejšie a najznámejšie čo v tomto moravskom meste majú, pretože sa tam nachádzajú prírodné liečivé zdroje, kolonáda, hala Vincentka, čiže toho najdôležitejšieho, najznámejšieho minerálneho prameňa. V parku sú viaceré najvýznamnejšie budovy, ktoré sú symbolom kúpeľného mesta.

"Bez tohto kúpeľného areálu by Luhačovice neboli ničím. To je to najdôležitejšie, kam zavíta každý návštevník," dodal Chrastina.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Viete, ako zrušiť dovolenku kvôli obavám z terorizmu?
Chcete vidieť najkrajší výhľad v Británii? Vyberte sa na tento vrch
Ranogotický kostolík v Ludrovej mal ukrývať veľký templársky poklad

Komentáre