Cestovanie

Aj knihy cestujú. Po celom svete vyrastajú miniknižnice

"Nápad sa zrodil v americkom Wisconsine, syn venoval miniknižnicu matkinej pamiatke. Dnes si knižku z búdky požičiate aj na ostrovnej Sardínii, v Ghane, v Libanone alebo aj na Aljaške. "

Romana Juhásová, 23. januára 2014 14:00
Knihu si požičiate, prečítate a vrátite. (Ilustračné foto) Foto: TASR/Tomáš Halász


Celosvetovo rozšírený projekt „The Little Free Library“ funguje na veľmi jednoduchom koncepte vyjadrenom sloganom „Zober knihu, vráť knihu“. Tú istú, respektíve nahraď za inú. Najmenšie knižnice na svete sú veľkým úspechom s veľkým posolstvom a cieľom – popularizovať čítanie, prinavrátiť ľudí k láske k literatúre a zároveň obohatiť komunitu. Knihám je vdýchnutý nový život, nezapadajú prachom na policiach v domácnostiach, ale prinášajú radosť ďalším a ďalším dychtivým čitateľom. Búdky pojmú približne dvadsať až tridsať knižiek od výmyslu sveta.

Pocta pre matku


Cesta kolujúcich knižiek sa začala v roku 2009 v americkom Wisconsine, kde v tej dobe Todd Bol rozmýšľal nad tým, ako si uctiť pamiatku nedávno zosnulej matky – učiteľky s vášnivou láskou ku krásnej literatúre. Venoval jej drevenú repliku miniatúrnej školy natretú na červenobielo, naplnenú titulmi z knižnice rodičov. S nápisom „Knihy zdarma“ ju umiestnil na trávnik pred domom a tešil sa z mimoriadneho úspechu medzi susedmi a priateľmi. Nasledovalo niekoľko ďalších, no skutočný potenciál sa mu podarilo objaviť a napĺňať až za pomoci Ricka Brooksa, s ktorým založili neziskovú organizáciu.

Od Ameriky po Austráliu


Dnes ich je po svete približne 15-tisíc, od Ameriky po Austráliu cez ázijské štáty, africkú Ghanu, Ugandu či Kongo, nechýba Havaj, Aljaška, Pakistan, Libanon či islandský Reykjavík. Mapu si možno prehliadnuť na oficiálnej stránke Little Free Library.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
V rozvojových krajinách sú zväčša iniciatívou neziskových organizácií, ktoré takouto nenáročnou cestou prispievajú k vzdelávaniu miestneho obyvateľstva. Samotný Todd Bol podporuje organizáciu Going to school, ktorá plánuje nápad implementovať až do 3500 indických škôl.

Tvary a obsah od výmyslu sveta


Knižnicu môže postaviť úplne každý, vyrobiť búdku je predsa nenáročné. Mnohí však túto úlohu pojmú mimoriadne kreatívne a knihy umiestnia do domčeka pre bábiky, minichladničky, hodín, stromu, či vyrežú naozajstné drevené skvosty podľa svojej predstavivosti a vkusu.

Vo svete nájdeme knižnicu-robota, miniatúru dodávky Volkswagen či školu kúziel z Harryho Pottera. Väčšina sa profiluje, opäť podľa chutí svojho stvoriteľa, i tematicky. Kuchárkami sa napríklad možno inšpirovať aj u Johna Forda z Arizony, pričom pridanou hodnotou je záhrada, z ktorej sa čitatelia ponúknu vypestovanými bylinkami. Potenciál zviditeľnenia sa objavili v miniknižniciach začínajúci spisovatelia.

Knižnice vyrastajú aj u nás, nájdeme ich v Banskej Bystrici, v Martine, v telefónnej búdke pred Trnavskou univerzitou a niekoľko v hlavnom meste.

Komentáre