Cestovanie

Pri kaštieli v Nižnej Kamenici stojí už roky nedostavaný kultúrny dom

"Na kultúrne a spoločenské akcie v dedine sa teraz využíva zrenovovaný kaštieľ. Čo bude s vedľajšou nedokončenou stavbou, ktorá sa ukázala ako príliš náročný projekt, je zatiaľ otázne. "

TASR, 12. augusta 2018 9:00
Na snímke nedokončená stavba budovy kultúrneho domu v Nižnej Kamenici (okr. Košice-okolie). Foto: TASR/Marián Holubčík
Pýchou Nižnej Kamenice v okrese Košice-okolie je klasicistický kaštieľ Forgáčovcov z 19. storočia, ktorý obec postupne obnovuje. Hneď vedľa tejto národnej kultúrnej pamiatky v centre obce stojí rozostavaná budova kultúrneho domu z 90. rokov minulého storočia. Pre chýbajúce finančné zdroje sa na hrubej stavbe už 23 rokov nepracuje, a tak len chátra a vytvára zvláštny kontrast medzi novým a starým.

Nadšenie opadlo


"Pamätám sa na to, ako sa s výstavbou začínalo a ľudia s veľkým nadšením chodili na brigády, ale potom sa to prerušilo a stojí to tu takto vyše 20 rokov, mládež sa dokonca postarala o zničenie časti okien. Je to na škodu obce a špatí to okolie toho krásneho kaštieľa s parkom," uviedla pre TASR miestna obyvateľka Jolana Janičkárová. Ak by sa podarilo budovu dokončiť, z Nižnej Kamenice, ktorá za uplynulé roky zažíva stavebný boom a záujem prisťahovalcov, by sa podľa nej stalo ešte atraktívnejšie miesto pre život i návštevu.

Na snímke vpravo klasicistický kaštieľ Forčáčovcov v Nižnej Kamenici (okr. Košice-okolie), ktorý sa v roku 2016 stal sídlom obecného úradu. V pozadí vľavo je nedokončená budova kultúrneho domu v Nižnej Kamenici (okr. Košice-okolie). Foto: TASR/Marián Holubčík


Príliš náročný projekt


Na kultúrne a spoločenské akcie v dedine sa teraz využíva zrenovovaný kaštieľ, ktorý sa pred dvoma rokmi stal aj sídlom obecného úradu. Čo bude s vedľajšou nedokončenou stavbou, ktorá sa ukázala ako príliš náročný projekt, je zatiaľ otázne. Súčasný starosta Miroslav Líška mal víziu urobiť z objektu multišportové centrum pre rôzne loptové hry či bowling. Problémom sú však chýbajúce investície, pôvodné odhady hovorili o najmenej milióne eur. "Situácia je veľmi zložitá, obec na to zdroje nemá a na nedokončenú stavbu alebo stavbu, ktorá prakticky neexistuje, nie je možné žiadať nejakú finančnú podporu," povedal starosta. Nový statický posudok navyše podľa neho potvrdil, že nosná konštrukcia strechy bola urobená neodborne a nedovoľuje pokračovať v stavbe. "Potrebná bude buď oprava, alebo celková asanácia strechy, aby sa to urobilo nanovo. Nešlo by pritom o malú čiastku," dodal. Do úvahy tak pripadá aj odpredaj objektu, rozhodovať o tom bude obecné zastupiteľstvo.

Práce na obnove kaštieľa, niekdajšieho sídla šľachtickej rodiny Forgáčovcov, budú pokračovať tento rok projektom jeho odvodnenia. Obec, ktorá leží v prostredí Slanských vrchov zhruba 25 kilometrov severovýchodne od Košíc, získala na tento účel od Ministerstva kultúry SR dotáciu 25.000 eur.

Komentáre