Cestovanie

Bohatstvo našej domoviny: Nádherné video z Kráľovej hole

"Občas si neuvedomujeme, aké bohatstvo máme priamo pod nosom. Našťastie sú tu zanietenci ako Matúš Lašan, ktorého najčerstvejšie video poodhaľuje krásy Kráľovej hole."

Romana Juhásová, 25. februára 2014 12:00
Kráľová hoľa Foto: TASR/Oliver Ondráš


Najvyšší vrch Kráľovohoľskej časti Nízkych Tatier je jedným zo symbolov našej krajiny, no predsa býva mierne zabudnutý, trpiaci komplexom voči dominantnému Kriváňu. Pre tvorcu videosekvencií zameraných na slovenskú prírodu, Matúša Lašana, ale ostáva srdcovou záležitosťou, preto sa rozhodol venovať mu sled krásnych záberov.

Za krátkym dokumentom stojí dvanásť dní náročnej práce, podmienenej tunajším premenlivým počasím. „Práve nevypočitateľné podmienky boli to, čo mi robilo najväčší problém. Na vrchol som vystúpil celkovo päťkrát, pričom som tam strávil dokopy dvanásť dní čakajúc na to správne svetlo. Na dvoch výstupoch som nespravil ani záber.“



Mladý fotograf a zároveň študent medicíny nocoval v útulni v budove pri vysielači a keď nebolo možné snímať, trávil čas prípravou na skúšky.

V podobe timelapse videí dokumentuje Slovensko približne rok. „Slovenskú prírodu milujem a myslím, že si zaslúži peknú prezentáciu ako doma, tak aj v zahraničí. To je to, o čo sa snažím, priniesť prírodu bližšie k ľuďom a dúfam, že tí sa o ňu začnú viac zaujímať a chrániť ju,“ hovorí.

V budúcnosti sa môžeme tešiť na ďalšie výtvory z autorovej dielne. „Naša príroda poskytuje nevyčerpateľné množstvo námetov a budem sa do nej vždy rád vracať a dokumentovať jej krásu.“

Komentáre