Cestovanie

Kostol sv.Kataríny Alexandrijskej je vyhľadávaný pre akustiku

"Legenda hovorí, že posol, ktorý priniesol do Kremnice listinu o založení mesta sa omeškal a prišiel práve na sv. Katarínu. "

TASR, 18. apríla 2017 8:00
Na snímke Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Rosine. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Dominantou Mestského hradu v Kremnici je Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej. Dvojloďový neskorogotický kostol z polovice 15. storočia vznikol prestavbou staršieho objektu zo 14. storočia.

Vždy podľa najnovšej módy


Sprievodkyňa z Mestského hradu v Kremnici Eva Zaťkovská priblížila, že kostol bol postupne upravovaný v štýloch gotika, renesancia, baroko, posledná prestavba bola neogotická. "Dole stojaci kostol Nanebovzatia Panny Márie musel byť v roku 1880 zrútený pre podolovanie Kremnice, a keďže tak mesto stratilo farský kostol, tento kostol na hrade istý čas používali ako farský. Preto si ho dali do najnovšieho štýlu, ktorým vtedy bola neogotika," uviedla.

Interiér kostola je neogotický. Za pozornosť stojí strop presbytéria, ktorý zdobí sieťová, rebrová klenba. Zobrazení sú na nej štyria evanjelisti a 12 apoštoli, v strede Svätá trojica. Interiér zdobia oltáre od Franza Storna zo Šoprone. Oltáre sú krídlové, vyrobené z lipového dreva a pozlacované lístkovým zlatom. "Hlavný oltár je zasvätený sv. Kataríne z Alexandrie, patrónke Kremnice," priblížila Zaťkovská s tým, že dodnes nie je známe, prečo je patrónkou mesta práve sv. Katarína.



Meškajúci posol


Legenda hovorí, že posol, ktorý priniesol do Kremnice listinu o založení mesta sa omeškal a prišiel práve na sv. Katarínu. Ďalšia teória hovorí zase o tom, že kráľ Karol Robert z Anjou, ktorý založil Kremnicu, bol z talianskej vetvy Anjouvcov. Financovali ho bankári z Florencie, kremnické dukáty sa razili podľa florentských mincí a aj sa spočiatku nazývali florény, no a vo Florencii bola táto svätica patrónkou minciarou.

Na snímke kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Rosine. Foto: TASR/Erika Ďurčová


Kostol je dvojloďový a podľa Zaťkovskej nie veľmi typický. Je širší ako dlhší, vďaka čomu má veľmi dobrú akustiku. Nielen, že sa tu konávajú rôzne koncerty, ale kostol je tiež častým miestom nahrávania CD-nosičov. Má dva vchody - južný, využívaný v súčasnosti a severný, ktorý sa využíval najmä v minulosti. Pôvodný vstup do kostola bol však pravdepodobne zo západnej strany. "Nevesty majú dosť veľký problém pokiaľ prídu do kostola, lebo kostol je dvojloďový, v strede sú dva stĺpy a nevedia, ako majú k oltáru kľučkovať," skonštatovala sprievodkyňa.



127 schodov


Pohľad z vyhliadkovej terasy kostolnej veže, do ktorej vedie 127 strmých schodov, ponúka výhľad na široké okolie. Na jej mieste stála pôvodne menšia veža, po jednom z rozsiahlych požiarov mesta, ju prestavali. "Na veži sa striedali stráže. Hlásili nebezpečie, požiare, dávali pozor na poriadok a hlásili presný čas," priblížila Zaťkovská s tým, že sa nazývali aj turneri.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Veže kostolov malého Ríma bývalo vidieť z diaľky
V Schengene otvorili zrekonštruované Európske múzeum
Navštívte kostoly v Tvrdošíne a Leštinách, zapísané v zozname UNESCO
Zápis do zoznamu UNESCO zvýšil dreveným chrámom návštevnosť

Komentáre