Cestovanie

Košice, neobjavený európsky poklad

"Metropola východu oslovila americký cestovateľský sever. Všadeprítomnou históriou, okolitou prírodou, kultúrou a absenciou davov turistov."

Romana Juhásová, 22. mája 2014 6:00
Zrekonštruované historické jadro Košíc. Foto: TASR/František Iván


Historické dedičstvo, renesančno-baroková architektúra, kultúrne zážitky v Štátnom divadle či na ulici. To všetko si podľa serveru Startertraveler.com (v preklade rozumnejší cestovateľ) možno v Košiciach užívať bez platenia dane za krásne mesto v podobe predierania sa masami turistov.

Napriek tomu, že titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 Košiciam na návštevnosti pridal, na turistickej mape sveta sú stále často prehliadané. V porovnaní s Aténami, Madridom či Liverpoolom sú jedným z najneznámejších miest, ktorým sa takéhoto uznania dostalo. Potenciál na rozvoj cestovného ruchu sa však môže zvýšiť aj vďaka rozširovaniu priameho leteckého spojenia s Londýnom, Prahou, Viedňou a Bratislavou, i vďaka podobnej mediálnej pozornosti.

Atraktívne okolie


Autorka tipov na najkrajšie dosiaľ neobjavené európske perly medzi lákadlá druhého najväčšieho slovenského mesta zaradila aj blízkosť chránených objektov ako Spišský hrad, ktorý patrí medzi najväčšie v strednej Európe. Milovníkov prírody zas upozorňuje na Národný park Slovenský raj s Dobšinskou ľadovou jaskyňou.

Kultúrne mesto nielen 2013


Pozornosť obracia i na pestrý a kvalitný program Štátneho divadla tvorený baletnými, divadelnými i opernými predstaveniami. Ten aktuálny zahŕňa napríklad baletnú drámu Anna Karenina, rozprávku Spiaca krásavica, svetoznámu Verdiho operu Nabucco či divadelné stvárnenie románu Zločin a trest.



Kultúrne leto zas spestrí júlový vôbec prvý festival židovskej kultúry na Slovensku, júnový Gurmán fest a Medzinárodný festival komornej hudby, Košické slávnosti vína či augustová pop-art party na počesť Andyho Warhola. Nepochybne významnou hudobnou udalosťou bude vystúpenie legendárneho mierumilovného pesničkára Boba Dylana.

Oddychová dovolenka v Albánsku, Čiernej hore či Rumunsku


Významný server zaradil Košice do spoločnosti deviatich ďalších miest, kde si návštevníci vychutnajú nielen kľudnú atmosféru. Francúzska stredoveká pevnosť Carcassonne patrí medzi dedičstvo UNESCO a je sídlom nádhernej gotickej baziliky, najstaršie nemecké mesto Trier zas vyniká architektúrou úzko spätou s historickou prítomnosťou Rimanov, zaujímavosťou je aj rodný dom Karla Marxa.

Grécky Naxos je s opustenými plážami a olivovými hájmi oázou pokoja, ktorú zatiaľ davy turistov a gýčové suvenírové obchody obchádzajú. Podobne je tomu v albánskom Porto Palermo, na chorvátskom ostrove Korčula a v černohorskom Kotore, ktorého pestrú architektúru podnietila rovnako pestrá história. V čase prenesie rázovité švajčiarske mestečko Appenzell, talianske Bolgheri, ležiace neďaleko od Pise, skrášľujú malebné vinice. Rumunské Sibiu zas autorka prirovnáva k Prahe, avšak bez húfneho turistického ruchu.

Komentáre