Cestovanie

Vydajte sa za zábavou, Európu ovládli karnevaly

"Fašiangy, masopust, karnevaly, Mardi Gras. Mnoho pomenovaní, podôb, tradícií, no podstata ostáva a je ňou zábava. Nech už je to kdekoľvek."

Romana Juhásová, 2. marca 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Keď zimu strieda jar, to je dôvod na oslavy, vyháňanie duchov, veselenie, prehrešky voči diéte a ak ste zvedaví, ako to roztáčajú v zahraničí, i na cestovanie. Karnevaly nie sú iba doménou Ria a Benátok, perfektne sa zabavíte takmer v celej Európe. Tradične vrcholia večer pred Popolcovou stredou, ktorá toho roku pripadá na 5. marca. Stále je teda čas zbaliť si masku, dobrú náladu a vyraziť.

Nice


Obľúbené letovisko Azúrového pobrežia nie je v oslavách žiadnym nováčikom, karneval v Nice je pečený varený už od roku 1294, čím sa radí medzi tie najstaršie, ak nie úplne prvý. Nezaostáva ani čo do veľkosti, každoročne pritiahne viac ako milión návštevníkov. Hovoriac o číslach, neodmysliteľnou súčastou je 100 000 kvetov, ktoré sa zvyknú hádzať do davu, či tisícka hudobníkov a tančeníkov. Grande finale naplánované na 4. marca sprevádzajú veľkolepé ohňostroje.

Kolín nad Rýnom


V štvrtok otvoril svoje brány najpopulárnejší nemecký karneval v Kolíne nad Rýnom. Pri krígli osviežujúceho pivka, ktoré v Nemecku nesmie chýbať, si každoročne popasie zrak na pestrofarebnom sprievode vozov a masiek viac ako milión domácich i turistov.

Viareggio


Za možnosť zhliadnuť oslavy v talianskom Viareggio si trochu zaplatíte, odmenou však bude pohľad na alegorické vozy z papiera hodné umeleckého diela. Satirizujú politikov, zabávačov a iné verejne známe osoby a ich výroba vraj zaberie celý rok. Po skončení kanevalu sa teda „umelci“ rovno môžu pustiť do ďalších. Nechýbajú masky, kostýmy, konfety.

Barcelona


Gáudiho mesto okrem neopomenuteľnej prehliadky vozov so všetkou parádou ponúka pouličné atrakcie ako súťaže v smažení tých najlepších tradičných tortillas. Posledný deň sa trávi „pochovávaním“ kráľa karnevalu a obzretím sa za uplynulými príjemnými dňami.

Karnevaly v tomto období vládnu i v švajčiarskom Bazileji, chorvátskej Rijeke či na španielskom Tenerife. Ten benátsky, jeden z najstarších a najhonosnejších, snáď ani pripomínať netreba.

Praha


Zábavu tradičnejšieho rázu možno okúsiť u našich západných susedov, Česi na oslavy masopustu nezanevreli. Napríklad karneval v pražskom Žižkove naďalej spája strašidelné masky a zabíjačkové výrobky.

Tento víkend si tradičné fašiangy vychutnáte aj v Žiline, kde od piatka prebieha festival karnevalových masiek.

Komentáre