Cestovanie

Jazvinskú jaskyňu chcú dostať na mapu slovenských jaskýň

"Jazvinská jaskyňa v Tribečskom pohorí, nazývaná tiež Debnárova jaskyňa, sa nachádza pri osade Debnárov Štál patriacej do obce Malá Lehota. "

TASR, 1. augusta 2017 10:00
Jazvinská jaskyňa Foto: malalehota.eu
Na mapu slovenských jaskýň by mohla v budúcnosti pribudnúť Jazvinská jaskyňa v Malej Lehote (okres Žarnovica), v ktorej bol nájdený chránený druh netopiera podkovára krpatého. Na popularite získala táto málo známa jaskyňa najmä v posledných rokoch. Obci sa v ostatnom čase podarilo zveľadiť aj jej okolie.

"Jaskyňa je voľne prístupná, nemáme tam zo strany obce žiadne práva ani povinnosti. Požiadali sme ale, aby bola zahrnutá do máp jaskýň," podotkol starosta Malej Lehoty Dušan Pacalaj s tým, že aktuálne čakajú, kedy bude vydané rozhodnutie. Po ňom by mala mať oficiálny štatút voľne prístupnej jaskyne.

V uplynulom období vybudovali k jaskyni drevené schody so zábradlím, osadili tu informačnú tabuľu a oddychové miesto. V budúcnosti by mala pribudnúť aj mreža, ktorou bude v zimnom období jaskyňa uzatvorená. Dôvodom je fakt, že je zimoviskom spomínaných netopierov.

V súčasnosti je podľa Pacalaja vyhľadávaným cieľom turistov. Pre záujemcov poskytuje starosta na požiadanie aj výklad, vstup do jaskyne je na vlastné riziko.

Jazvinská jaskyňa v Tribečskom pohorí, nazývaná tiež Debnárova jaskyňa, sa nachádza pri osade Debnárov Štál patriacej do obce Malá Lehota. Prvá zmienka o nej pochádza z roku 1893 od botanika a archeológa Andreja Kmeťa. "Patrí k najznámejším puklinovo-riečnym jaskyniam v Kostoliansko-lehotskom krase s dutinami vertikálnej zóny s pohybujúcimi sa krasovými vodami a modelačnými podzemnými tokmi," uvádza obec na svojej stránke. Jaskyňa je 44 metrov dlhá a jej výzdobu tvoria skrasovatené pukliny a sintrová výplň.

ODPORÚČAME AJ:
Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou svojho druhu v Európe
Jazerná jaskyňa pri Tisovci ukrýva viacero nevysvetliteľných záhad
Slovensko má množstvo jaskýň aj pod stredovekými hradmi
Toto sú rekordy slovenských jaskýň: O niektorých ste ani netušili

Komentáre