Cestovanie

Hľadáte miesto na lyžovačku pre náročných? My sme otestovali Ischgl

"Ledva napadli prvé vločky a už sa vám vynára predstava brázdenia zasnežených svahov? Doprajte si túto zimu lyžovačku v čarovnom tirolskom Ischglu. Sezónu slávnostne otvára práve dnes."

Romana Juhásová, 30. novembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


U rakúskych susedov, na hraniciach so Švajčiarskom, leží medzi alpskými štítmi mestečko Ischgl, ktoré so strediskom Silvretta Arena dlhoročne figuruje v rebríčkoch najkvalitnejších európskych lyžiarskych destinácií. Nekazte si jednu z najpríjemnejších udalostí zimy stresom z nekonečného čakania na vlek a z poškriabaných lyží v dôsledku neupraveného povrchu. Užite si plynulú jazdu, krásne pohľady a skvelú zábavu, ktorou je Ischgl preslávený. Dopravíte sa sem jednoducho, autom či pohodlným vlakom z Viedne.

Viac ako dvesto kilometrov zjazdoviek


V mestečku nastúpite na rýchlu šestnásťmiestnu lanovku a smerom na vrchol hory Idalp si užijete výhľad na postupne vykukujúce vrcholky východných Álp. Tunajšie najväčšie stredisko vám umožní spoznať viac ako dvesto kilometrov ich perfektne upraveného povrchu. Teraz ste v Rakúsku, no spustite sa z hraničnej hory Greitspitz (2872 m.n.m) a ocitnete sa u švajrčiarskych susedov v mestečku Samnaun. Túto jedenásťkilometrovú trasu si zíde takmer každý návštevník, oplatí sa to i kvôli bezcolnej zóne a teda výhodným nákupom v Duty Free obchodoch. Ovešaný taškami sa so zdravým rozumom asi späť na svah nevrátite, drobnosti však pohodlne nakúpite i v lyžiarkach a schováte do vrecka.

Možnosti pre všetkých


Strach začiatočníkov nie je na mieste, zjazdovky sú rôznej náročnosti a vyše polovica je modrej farby, teda ide o nenáročný level. Kto naopak rád príjme výzvu, najťažší je viac ako kilometrový Pardatschgrat Nordabfahrt a najdlhší asi desaťkilometrový zjazd z Palinkopfu až dolu do Ischglu s prevýšeím 1500 metrov.

Ischgl Foto: Romana Juhásová
„Vybláznite“ sa aj v PlayStation Vita Ischl Snowpark. Dokopy v stredisku funguje 44 lanoviek a vlekov, mimoriadne pohodlných, moderných a hlavne, rýchlych a plynulých, teda žiadne otravné čakanie.

Prvotriedne služby a najmä zábava


Po náročnom športovom dni na hotelovú izbu pospať si pri filme na ORF? To by bola naozaj škoda. Jedným z hlavných dôvodov obľúbenosti strediska sú jeho vyhlásené apres-ski bary, kde sa lyžiari nahrnú rovno v lyžiarkach a kde Jägermeister tečie prúdom. Preto je to miesto ideálne najmä pre lyžovačku s partiou kamarátov. Každý pozná Scahtzi bar, žiarlivé partnerky sa však budú musieť zmieriť s atraktívnymi tanečnicami v tradičných krojoch, na ktoré páni radi pri dobrom pive hodia okom.

Ischgl Foto: Romana Juhásová
Pred ťažkou nocou sa treba dobre a výdatne najesť, k čomu tirolská kuchyňa slúži dokonale. Kulinársky zážitok vám prichystajú v mnohých reštauráciách v meste, ako i na svahu, kde však treba okolo obeda rátať s prívalom ostatných hladných športovcov. Skorším, či naopak neskorším obedom sa im úspešne vyhnete. Ak sa zo sýtej tirolskej kuchyne už ledva gúľate dolu svahom, v meste sú i výborné talianske reštaurácie (aj keď to tiež nie je úplná diéta).

Podujatia na túto sezónu


Stredisko každoročne zabáva svojich návštevníkov množstvom podujatí. Svoju tradíciu už majú rôzne preteky, napríklad aj medzi tými najlepšími šéfkuchármi z okolia v apríli, koncerty, festivaly či stavanie snehových sôch profesionálnymi sochármi v januári.

Tohtoročnú sezónu dnes slávnostne otvorí vystúpenie kanadskej skupiny Nickelback, ostatných muzikantov, ktorí sem tento rok zavítajú, zatiaľ organizátori nezverejnili. Na zozname toho najlepšieho z minulosti však nechýbajú zvučné mená ako Elton John, Deep Purple, The Killers, Sting, Bob Dylan a rada iných. Na vstupenku si šetriť nemusíte, keďže koncerty sa odohrávajú priamo v srdci strediska, s platným skypassom máte v cene i hudobný zážitok.

Sezóna sa ťahá až do 1. mája. Všetko potrebné sa dozviete na informačne plnej stránke, aj v anglickom jazyku, www.ischgl.com.

Komentáre