Cestovanie

Lukáš Matějček: Byť Iráncom, som na svoju krajinu hrdý

"Pre väčšinu osemnásťročných mladíkov je najväčším dobrodružstvom maturita, prijímačky, piatkové zábavy. Lukáš si život čerstvého dospeláka okorenil stopovaním až do Iránu. Neuveríte, čo všetko zažil."

Romana Juhásová, 12. augusta 2014 12:00
Lukáš Matějček sa vydal stopom do Iránu. Foto: Lukáš Matějček


Mladí sa na legálne prekročenie hranice dospelosti tešia pre nadobudnutie pocitu nezávislosti. Sloboda má však pre každého iný šat, pre niekoho je ňou zábava v bare s priateľmi, hriechy mladosti, vodičský preukaz. Lukáš Matějček z Ostravy sa osemnástky nevedel dočkať pre dlho plánovanú cestu do Iránu. Akoby samotná destinácia nebola pre mnohých Európanov dostatočne dobrodružná, tisíce kilometrov sa rozhodol prejsť stopom.

Mediálny obraz Iránu ako turistickej destinácie možno len s ťažkosťami považovať za priaznivý. Lukáš sa do krajiny vydal s odhodlaním presvedčiť svoje skeptické okolie o opaku. Počas cesty bol však okradnutý o takmer všetky veci, obťažovaný vodičom kamiónu a mnohokrát na vypätí fyzických a psychických síl. Ako si napriek nie vždy príjemným zážitkom zachoval optimizmus a náklonnosť k Iránu, ale aj o ceste samotnej, o stopovaní a láske k cestovaniu porozprával Webmagazinu v rozhovore.

Vidíte ako mladý cestovateľ vo svojom veku výhodu alebo skôr naopak? Vyhrával mladícky elán nad napríklad nedostatkom jazykových znalostí či organizačných skúseností?

Rozhodne si myslím, že čím je človek mladší, bez záväzkov a obáv, tým lepšie sa mu týmto štýlom cestuje. Má viac spomínaného elánu a domáci sú k nemu mimoriadne ústretoví. Avšak je veľmi ťažké robiť závery, keďže som cestovanie z pozície muža v strednom veku a s množstvom skúseností dosiaľ nezažil. Čo sa týka jazykových znalostí, dovolím si povedať, že na nich priveľmi nezáleží. Ovládam iba základy angličtiny a i tak som ich veľmi nevyužil, pretože v Turecku a Iráne som stretol prevažne ľudí, ktorí po anglicky nevedeli vôbec. Takže čeština miešaná s rukami a nohami bolo to pravé.

Lukáš Matějček sa vydal stopom do Iránu. Foto: Lukáš Matějček
Mnohí cestovatelia sa snažia vyvrátiť predstavu o Iráne ako o nebezpečnej nehostinnej krajine. Vaše zážitky ale bohužiaľ neboli len pozitívne. Ako ste napísali vo svojom webovom denníku "za deň mojej prítomnosti veľa dôkazov na obhajobu tejto zeme nemám". Ako Irán vnímate s odstupom času?

Taktiež som cestoval so zámerom tlmočiť ľuďom správu o mierumilovnom Iráne. Po krádeži som bol naozaj v koncoch a chtiac nechtiac som musel dať za pravdu tým, ktorí ma od cesty odrádzali. Našťastie ma táto nemilá skúsenosť stretla na začiatku návštevy tejto krajiny a nasledujúcich desať dní som slovami pravdivej chvály nešetril. Byť Iráncom, som na svoju krajinu hrdý.

Čím vás Irán prekvapil?

Napríklad tým, že tam veľmi dobrí priatelia mužského pohlavia chodia po ulici držiac sa za ruky a so sexuálnou orientáciou to nemá nič spoločné. Pohľad na dvoch mužov v dôchodcovskom veku prechádzajúcich sa za ruky okolo fontány, pričom za nimi vykračujú ich drahé manželky, bol pre mňa netradičný, až úsmevný.

Odporučili by ste ostatným cestovateľom jeho návštevu? Prečo?

Pravý cestovateľ chce navštíviť čo najviac krajín a Irán by podľa môjho názoru nemal vynechať. Jednak sa dozvie, ako funguje islam v 21. storočí a jednak je to snáď najbezpečnejšia krajina Blízkeho východu.

Lukáš Matějček sa vydal stopom do Iránu. Foto: Lukáš Matějček
Len nedávno som v českých médiách narazila na zoznam štátov, kde podľa autora (a verejnej mienky) turistom hrozí smrť, Irán nechýbal. Ako sa k takémuto mediálnemu obrazu staviate?

Ľudia by si mali uvedomiť, že nie všetko, čo si prečítajú alebo vidia v médiách, je pravda a väčšina českých novinárov Irán nikdy nenavštívila. Osobne môžem prehlásiť, že som sa tu cítil oveľa bezpečnejšie ako v Európe. Na druhej strane, pokiaľ sa o Iráne hovorí v negatívach, zostane neskazený turizmom a jeho pravá krása bude stále existovať.

Išlo o vašu prvú stopársku skúsenosť?

Raz som stopoval na Čachtický hrad, bolo to presne pred rokom. Išlo však o moju prvú pravú cestovateľskú skúsenosť, doteraz som mal možnosť navštíviť iba obľúbené komerčné turistické destinácie v rámci dovolenky s rodinou.

Lukáš Matějček sa vydal stopom do Iránu. Foto: Lukáš Matějček
Spočíva úspešné stopovanie v šťastí, byť v správnom čase na správnom mieste, alebo ste si osvojili určité nápomocné triky?

V Európe je to rozhodne hlavne o šťastí. Je však užitočné osvojiť si pár zásad. Dôležitý je výber miesta, musíte stáť tam, kde šofér bez problémov zastaví. A hlavne nesmiete mať ceduľu s miestom, kam idete. Prichádzate tým o mnoho vodičov, ktorí jazdia kratšiu vzdialenosť.

Ako ste sa na cestu pripravovali? Bol to nápad spontánny, alebo ste o ceste snívali dlhšie a čakali na prekročenie hranice dospelosti?

Druhou možnosťou ste to vystihli dokonale. Spolu s kamarátom sme ďalekú cestu plánovali celý rok a hranica dospelosti bola našou štartovacou čiarou. Následne sa ale ukázalo, že ani čerstvo dospelému kamarátovi Irán u otca neprešiel. A tak som išiel sám.

Vnímate to ako ochudobnenie vašej cesty, či vám naopak cestovanie na vlastnú päsť prinieslo čosi pozitívne?

Som za to šťastný. Zistil som, že sa o seba viem postarať a to aj za morom, na inom kontinente. Síce som prvý týždeň dennodenne plakal, ale následne som si zvykol a na ďalšiu cestu vyrážam opäť sám.

Lukáš Matějček sa vydal stopom do Iránu. Foto: Lukáš Matějček
Aká to bude?

Po maturite by som rád prešiel Severnou Amerikou. Cez Spojené štáty, Kanadu, Aljašku, Mexiko a možno aj cez Kubu, kto vie. Trasu dúfam zvládnem do štyroch mesiacov. Som si vedomý, že ide o štvornásobok cesty do Iránu, ale o to intenzívnejšie budú dúfam i zážitky.

FOTOGALÉRIA:





Podrobný záznam Lukášovej cesty v podobe cestopisu ilustrovaného fotografiami nájdete na jeho blogu s názvom Lukáš Dobrodruhem.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky
Marek Polešenský: Pohodlnosť je najväčším zabijákom zážitkov
Radšej budem rok nosiť jedny džínsy, ako šetriť na cestovaní
Mountain Lovers: Vo dvojici na dvoch kolesách po slovenskej prírode
Airspotting: Nadšenci lietadiel a fotografie v jednom
Mestečko Squamish, kanadské epicentrum dobrodružstva
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj

Komentáre