Cestovanie

Idete do zahraničia bez cestovného poistenia? Môže vás to vyjsť draho

"Ľudia sa najviac obávajú o svoje zdravie a s tým súvisiace náklady. Nasleduje záujem o poistenie batožiny a osobných vecí."

TASR, 17. júla 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Každý tretí Slovák cestuje do zahraničia bez cestovného poistenia. Pritom jeho cena je v porovnaní s nákladmi za ošetrenie bežných zdravotných ťažkostí zanedbateľná. Ukázal to prieskum Poštovej banky, ktorý realizovala spoločnosť 2 muse.

Prieskum potvrdil skutočnosť, že väčšina našincov už nemieni riskovať a až 72 % ľudí, ktorí plánujú letnú dovolenku, sa chcú dať poistiť a 55 % už poistených má uzatvorené celoročné cestovné poistenie. Ľudia sa najviac obávajú o svoje zdravie a s tým súvisiace náklady. Nasleduje záujem o poistenie batožiny a osobných vecí. Viac ako tretina ľudí, ktorí dovolenku v lete plánujú, uvažuje o poistení aj pre prípad, že by spôsobili škodu niekomu inému.

Z nepríjemných situácií na dovolenke sa ľudia najčastejšie stretli s úrazom bez potreby hospitalizácie (14 %). Nasledovalo meškanie letu (8 %), strata alebo odcudzenie batožiny a ďalších osobných vecí (7 %), úraz s nutnosťou hospitalizácie (5 %) a potreba privolať asistenciu k vozidlu (4 %).

Najobľúbenejšími dovolenkovými destináciami Slovákov boli minulý rok Grécko, Bulharsko, Taliansko, Chorvátsko, Španielsko, Egypt a Turecko. "Každou piatou poistnou udalosťou, ktorá ich v týchto krajinách postihla, bolo hnačkové ochorenie. Druhým najčastejším zdravotným problémom boli ochorenia horných dýchacích ciest a ťažkosti so zápalom ucha. Nasledoval úpal, alergické reakcie, úrazy, zlomeniny a pomliaždeniny," uvádza riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer.

Na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia Slovákov ošetria v krajinách EÚ, Srbsku, Lichtenštajnsku, Nórsku, Švajčiarsku a na Islande, ale pacient sa nevyhne doplatku za ošetrenie, hospitalizáciu alebo za lieky, ktorý sa môže vyšplhať poriadne vysoko. Dovolenka bez cestovného poistenia tak pri spomínaných ťažkostiach vyjde poriadne draho.

ODPORÚČAME AJ:
Blízky východ láka turistov
Novolandia ponúka návštevníkom reliktnú vodu z obdobia druhohôr
Cestujete lietadlom len zriedka? Na toto nezabudnite
Na dovolenku si Slováci takmer nepožičiavajú

Komentáre