Cestovanie

Hrad Bran hľadá nového majiteľa, bývalým bol podľa legendy Drakula

"Najväčšia turistická atrakcia Rumunska zaujala miesto na trhu s nehnuteľnosťami. Údajná, no nikdy nepotvrdená rezidencia grófa Drakulu, hľadá novú krv."

Romana Juhásová, 15. mája 2014 6:00
Údajný hrad Drakulu je na predaj. Foto: Romana Juhásová


Na hranici Transylvánie a Valašska, neďaleko od čarovného a históriou dýchajúceho mesta Brašov sa na skalnom masíve týči Bran. Hoci sa to nikdy nepotvrdilo, v podvedomí verejnosti bude hrad zrejme navždy zafixovaný ako sídlo Drakulu, "hrdinu" rovnomenného románu írskeho spisovateľa Brama Stokera.

Zimomriavky nečakajte


Ambíciou predaja je ešte väčšmi využiť turistický potenciál atrakcie a premeniť ju na skutočné letovisko. Na radosť miestnych obchodníkov zámok už teraz priťahuje 400-tisíc návštevníkov ročne, viac ako polovicu priláka práve strašidelný mýtus. Predstavy v podobe závanu mystiky ale sklamú nejedného cestovateľa. Aj keď je Transylvánia jedným z najopustenejších kútov Európy, na Brane nemajú popri turistickom ruchu a množstve stánkov plných gýčových suvenírov zimomriavky šancu.

Foto: Romana Juhásová
Samotný hrad prekvapí neveľkou konštrukciou, ktorej interiéry tvorí miesto chladného kameňa skôr praskajúce drevo. Tajomnom dýchajú iba ak okolité karpatské bukové lesy, na ktoré sa zo skalného masívu ponúka skvostný, kedysi vojensky dôležitý výhľad.

Na Brane bol väznený, skutočné sídlo chátra


Prvá zmienka o pevnosti sa datuje do roku 1211, odvtedy odolala niekoľkým nájazdom a inváziám Turkov. Z kráľovských rúk hrad neľútostne vytrhol Ceausescov komunistický režim, po páde bol opäť navrátený deťom princeznej Ileany, Dominikovi, Márii Magdaléne a Alžbete z rodu Habsburgovcov. Dnes majú ale potomkovia viac ako sedemdesiat rokov a nedostatok času a energie na náročné spravovanie. Cena nie je pevne stanovená, čaká sa na rozumnú ponuku, no podľa denníka Daily Mail sa môže pohybovať okolo 47 miliónov libier (57 miliónov eur).

Foto: Romana Juhásová
Valašský panovník Vlad III. Drakula tu podľa zachovaných dokumentov bol istý čas väznený, v dĺžke pobytu sa zdroje rôznia, niektoré hovoria o mesiacoch, iné zas len o jedinom dni. Do Branu nikdy nevstúpil ani autor Bram Stoker, svoju predstavu o mieste krvavých hrôz skonštruoval v knižnici Britského múzea. Verí sa však, že hradom na okraji útesu, s množstvom vežičiek, sa na základe opisu v dostupnej literatúre nechal inšpirovať. Paradoxne, Vladove skutočné sídlo v horách nad obcou Peienari, ktoré dal i sám vystavať, postupne chátra.

Vlad predsa len nemŕtvym


Údajný Nosferatu sa však predsa len stal nesmrteľným a to vďaka povedačkám o jeho neznalej krutosti. Historický prototyp nemŕtveho, Vlad III. Drakula, si od Turkov i Rumunov posmrtne "vyslúžil" prezývku Ţepeş, v preklade narážač. Pomalým nabodávaním trýznil nielen vojenských a politických nepriateľov, ale aj obyčajných zločincov. Historické spisy zaznamenávajú množstvo krutých činov, medzi nimi aj usporiadanie hostiny pre chudákov a ich následné upálenie. Dôvod? Zníženie chudoby v krajine.

Foto: Romana Juhásová
Druhé meno Drakula sa odvíja od prezývky otca - Drak – teda člen Dračieho rádu cisára Žigmunda. Rumunský jazyk však slovu Drak prisudzuje aj iný význam - diabol. Krv na rukách teda panovníkovi rozhodne nechýbala.

Komentáre