Cestovanie

Vyberáme skvelý hostel: Viete, ako na to?

"Hostely sa už dávno nerovnajú chudobne zariadeným a zanedbaným nocľahárňam, ako huby po daždi rastie stále viac ubytovacích zariadení, ktoré potešia vašu peňaženku aj esteticky vnímavé oko. "

Romana Juhásová, 14. januára 2014 14:00
Jumbo Stay hostel v Stockholme sídli v skutočnom lietadle. Foto: TASR/AP Photo


V hoteloch nájdeme snáď už len rodinky s deťmi či mladomanželov, čoraz viac nielen mladých ľudí radšej strávi noc vo výhodnejšej a interaktívnejšej ubytovacej alternatíve. Predsa len, koľko nových zaujímavých svetobežníkov spoznáte medzi štyrmi stenami súkromnej hotelovej izby a čo je to za cestovanie bez ľudí?

Nepreceňujte béčkové horory, ak budete správne selektovať a dbať na referencie a odporúčania, váš pobyt môže byť skôr dobrodružným filmom s prvkami kvalitnej komédie. Pretože v hosteli vie byť ohromná zábava. Navyše, mnohé sú krásnymi pastvami pre oči ako vystrihnuté z dizajnového časopisu.

Oddych verzus najdivokejšie oslavy


Pri brázdení vôd internetu so širokou ponukou hostelov je dôležité zamyslieť sa nad svojou príslušnosťou k dvom skupinám cestovateľov. Ste z tých, ktorí zaspávajú a vstávajú čo najskôr, aby si tak vytvorili dostatok času na absolvovanie všetkých turistických atrakcií, alebo je pre vás dovolenka synonymom prebdených nocí? Pokiaľ si radšej doprajete nerušený spánok, vyhľadávajte hostely bez barov, mnohé ich totiž majú a so sťažnosťami na hluk tu pravdepodobne neuspejete. Štuple do uší sú samozrejmosťou v každej zdieľanej izbe.

Hotely si mnohí nemôžu dovoliť. (Ilustračné foto) Foto: TASR/Henrich Mišovič
Živších cestovateľov nadchnú najdivokejšie hostely ako Pink Palace na Korfu, Flying Pig v Amsterdame, X Hostel vo Varne, Base v Melbourne, Wombat’s City Hostel v Berlíne a mnoho iných. Niektoré usporiadávajú i pokojnejšie spoločenské podujatia ako filmové večery, karaoke či súťaže v stolných hrách, v príslušných baroch či kaviarňach sú bežné koncerty. Počas šťastnej hodinky ušetríte za nejedno vychladené pivo.

Kuchynka je veľké plus


Ubytujte sa v hosteli s kuchynkou, s prístupom k základnému zariadeniu možno ušetriť nejaké tie bankovky, najmä v krajinách s vysoko nastavenými cenami. I keď sa vám nechce variť, šálka horúceho čaju po náročnom dni plnom chodenia vždy zahreje. Niekde sa dokonca možno trochu „priživiť“ a ponúknuť sa potravinami, ktoré sú k dispozícií pre všetkých návštevníkov (samozrejme nie kradnúť od druhých). Nie je to žiadna hanba, ide o potraviny, ktoré nestihli zjesť minulí hostia a tak sú na rade iné hladné bytosti, keďže jedlo sa nevyhadzuje, napríklad v Loft Hostel v Reyjkjavíku.

Bezpečnosť si poistite


Samozrejmosťou pri výbere je ideálna poloha v centre a primeraná cena, pri čítaní referencií sa zamerajte aj na hodnotenie čistoty a priateľského prístupu zo strany zamestnancov. Keďže krádeže sa môžu udiať naozaj všade, ak je to možné, priplaťte si radšej menšiu zálohu za súkromné skrinky a zamknite všetko vám vzácne do bezpečia pred dlhými prstami iných cestovateľov. Kto uprednostní súkromie, nie je výzvou nájsť hostel i s privátnou izbou pre dvojicu či trojicu i so súkromnou kúpeľňou.

Originálny pobyt


Ak vás nudia prosté ubytovania, vo svete nájdete nespočetne veľa hostelov prekypujúcich originalitou. Jumbo Stay hostel v Stockholme sídli v skutočnom lietadle, Celica v bývalej väznici v Ljubljane zveľadenej osemdesiatimi umelcami, Point Montara Lighthouse Hostel zas obsadil maják kúsok od San Francisca. Výnimočným javom nie je ani hostel na lodi, najdete taký napríklad v srbskom Belehrade.

Práca v hosteli?


Ubytovanie zdarma za zopár hodín práce denne v živom zaujímavom prostredí na Aljaške či na romantickom gréckom Santorini? Aj to môže byť príjemný spôsob, ako stráviť letné prázdniny. Pokiaľ máte záujem o prácu či dobrovoľníctvo v hosteloch po celom svete, množstvo zaujímavých ponúk sme našli na internetovej stránke Hostelmanagement.com.

Čo možno od zamestnania v hosteli očakávať? Podľa Evelyn, v minulosti pracujúcej v jednom z tých bratislavských, je to skvelá skúsenosťami naplnená práca. „Spoznala som veľa zaujímavých ľudí z rôznych krajín, delili sme sa o zážitky a precvičila som si všetky svoje jazykové schopnosti, aj tie, ktoré nemám.“

Komentáre