Cestovanie

Svet sa v sobotu ponoril do tmy, viete, prečo?

"Hoci Slovensko v sobotu zaujímali prioritne prezidentské voľby, diala sa aj iná veľká akcia. Taká, ktorá svet na hodinu ponorila do tmy."

Veronika Rosputinská, 30. marca 2014 10:00
Hodina Zeme na Taiwane Foto: TASR/AP Photo


Posledná marcová sobota už niekoľko rokov patrí projektu Hodina Zeme, projektu, ktorý sa síce spája s tmou, ale nesymbolizuje nič negatívne, ale naopak. Hodina Zeme vyjadruje nádej, nádej v pozitívnu zmenu a snaží sa zvýšiť povedomie o tom, ako zaobchádzame a ako by sme mali zaobchádzať so životným prostredím.

Svetlá sa zhasli v sobotu 29. marca medzi 20:30 a 21:30 a podporu projektu vyjadril každý, kto vo svojom dome, v kancelárii alebo kdekoľvek inde počas týchto 60 minút vypol svetlo. Tradíciu spustila austrálska opera v Sydney v roku 2007. K nej sa pridali San Francisco a ďalšie mestá, ktoré na hodinu vypli osvetlenie na svojich ikonických stavbách. Pravidelne sa do tmy ponára Koloseum, Big Ben, Empire State Building či Eiffelova veža. Slovensko je na zozname projektu štvrtý rok. Za ten čas sme zhasli Spišský, Trenčiansky či Bratislavský hrad.



Projekt organizuje Svetový fond na ochranu prírody, ktorý sa aj takto snaží upriamiť pozornosť na problémy ako svetelné znečistenie, globálne otepľovanie a zbytočné míňanie financií práve na osvetľovanie. V roku 2014 bol oficiálnym ambasádorom medzinárodnej udalosti super hrdina Spider Man, svetové metropoly si preto pripravili veľkolepý zábavný program nesúci sa práve v tomto duchu. Spoločným odkazom bola práve sila jednotlivca, keď každý môže byť hrdinom.

TAKTO VYZERALA HODINA ZEME 2014

Komentáre