Cestovanie

Hodina Zeme 2014: Každý môže byť superhrdinom

"Nebojte sa tmy, v poslednú marcovú sobotu predstavuje nádej na lepšiu budúcnosť modrej planéty. Doprajte svetlám na hodinu oddych a vyjadrite, že vám životné prostredie nie je ľahostajné."

Romana Juhásová, 13. marca 2014 6:00
Hodina Zeme 2013 Foto: TASR/AP Photo


V poslednú marcovú sobotu sa každoročne naša planéta ponára do tmy. Tá však v tomto prípade nesymbolizuje nič ponuré, negatívne, hodné strachu. Práve naopak. Zhasnutím svetiel počas Hodiny Zeme vyjadrujeme nádej. Vieru v pozitívnu zmenu, v lepšie zaobchádzanie so životným prostredím. Tento rok zhasíname svetlá v sobotu 29. marca v čase od 20.30 do 21.30.

Čo robíme zle?


Za medzinárodnou akciou Hodina Zeme stojí Svetový fond na ochranu prírody (WWF), ktorého snahou je poukázať na problémy súčasnej doby ako globálne otepľovanie, svetelné znečistenie a zároveň na zbytočné míňanie prostriedkov práve na osvetlenie.



Čo vlastne pod pojmom svetelné znečistenie rozumieť? Pomenúva všetko nadbytočné, rušivé a nadmerné svietenie vyrobené človekom, umelo pridávané do nočnej scenérie. V mnohých prípadoch ani netušíme, aký značný negatívny vplyv má nielen na zvieratá a rastliny, ale i na nás. Môže byť jedným z dôvodov vášho nie vždy kľudného a zdravého spánku. Ako uvádza oficiálna stránka celosvetovej iniciatívy, svetlo by nám malo slúžiť a nie nás obťažovať a obmedzovať.

Ako sa zapojiť?


Áno, šesťdesiat minút nie je dlhý časový úsek, Hodina Zeme má teda skôr symbolický charakter, jej veľkým cieľom je zvýšiť informovanosť verejnosti o zmenách klímy. Snaží sa k akcii inšpirovať nielen spoločnosti, združenia, či celé mesta, apeluje najmä na jednotlivca, aby nepodceňoval svoje schopnosti a význam v spoločnosti. Podporu a záujem vyjadríte už len tým, že na hodinu doprajete oddych svetlu vo vašej domácnosti.

Tradíciu započala opera v Sydney, ktorá ako prvá stlmila svoje osvetlenie v roku 2007. Nasledovalo San Francisco a neskôr ďalšie a ďalšie metropoly so svojimi ikonickými dominantami ako Koloseum, Big Ben, Empire State Building a Eiffelova veža. Dnes nie je ľahostajných viac ako 7000 miest po celom svete.



Od roku 2010 je na zozname aj Slovensko, minulý ročník sa podľa dostupných údajov do akcie zapojilo 58 miest a obcí, vrátane trinástich pamiatok. Do tmy sa zahalil Spišský hrad, Trenčiansky hrad či bratislavská dominanta.

Tento rok je oficiálnym ambasádorom medzinárodnej udalosti superhrdina Spider Man, svetové metropoly si preto pripravili veľkolepý zábavný program nesúci sa práve v tomto duchu. Spoločným odkazom je práve sila jednotlivca, kedy každý môže byť hrdinom.

Komentáre