Cestovanie

Historickú budovu múzea v Prahe otvorili po 7 rokoch: Láka tisíce ľudí

"Po kompletnej rekonštrukcii môžu návštevníci Prahy opäť obdivovať interiéry historickej budovy. V súčasnosti ponúka múzeum aj expozíciu o Československu. "

Katarína Bačová, 10. januára 2019 10:00
Výročie vzniku Československa pripomína Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová
Historická budova Národného múzea v Prahe láka od znovuotvorenia desiatky ľudí denne. Vnútri možno okrem dvoch výročných expozícií – pripomínajúcich vznik Československa a 200. narodeniny múzea – obdivovať monumentálne priestory tejto vzácnej budovy. Dominanta Václavského námestia prešla rozsiahlou rekonštrukciou.

Pozrite si fotogalériu:


Palác v novom šate

Stavba vznikla v rokoch 1885 až 1891 podľa projektov architekta Josefa Schulza. Patrí medzi najvýraznejšie pamiatky hlavného mesta Českej republiky. Vplyvom času i vojenských útokov v rokoch 1945 a 1968 postupne strácala svoj lesk, až ju v roku 2011 pre havarijný stav zatvorili.

S rekonštrukciou sa začalo v roku 2015, veľké otvorenie sa konalo na 100. výročie vzniku Československa – 28. októbra 2018. Hoci v deň D počasie českému štátnemu sviatku neprialo, pred budovou sa zhromažďovali davy záujemcov. Obrovský záujem neopadol ani ďalšie týždne. Už na konci decembra hlásilo múzeum vyše 200 tisíc návštevníkov.

Prvé mesiace sa na návštevu historickej budovy Národného múzea v Prahe čakalo v radoch. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová

Interiér budovy je skutočne ohromujúci. Prejdite sa po schodoch paláca, zablúďte do historickej riaditeľne, obdivujte maľovaný sklený strop. Počas tohto roka budú postupne otvorené všetky výstavné siene a pribudnú stále expozície.

Počas februára však do Prahy necestujte, múzeum budú pripravovať na finálnu kolaudáciu. Riadna prevádzka sa začína v marci. V tomto mesiaci navyše sprístupnia aj nové zastrešené dvorany a bezbariérový vstup. Na jar pribudne výstava o československých letcoch s názvom Rytieri nebies. V súčasnosti sú v paláci sprístupnené dve expozície.

Historická budova Národného múzea v Prahe je dominantou Václavského námestia. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Výstava o spoločnej histórii

Sto rokov od vzniku Československa pripomína Česko-slovenská/Slovenská-česká výstava. „Prvýkrát v histórii môžu na nej návštevníci vidieť úplne jedinečný súbor najvýznamnejších dokumentov našich moderných dejín, ako sú originály Pittsburskej dohody, Mníchovskej dohody, Československej ratifikácie mierových dohôd alebo Deklaráciu Hácha – Hitler,“ láka múzeum návštevníkov.

Na výstave si tak zopakujete najdôležitejšie míľniky v dejinách spoločného štátu. Obdivovať môžete napríklad ikonické slovenské a české stavby. Nechýba budova Slovenského rozhlasu, Mohyla Milana Rastislava Štefánika alebo česká Vila Tugendhadt. Okrem toho sa expozícia zameriava aj na osudy obyčajných ľudí.

Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava ponúka aj prehliadku najvýznamnejších stavieb. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Zaujímavé sú tiež predmety, ktoré boli súčasťou každej československej domácnosti. Staré telefóny, spomienka na rodinné stanovanie či olympijské trofeje spoločných reprezentantov vezmú starších Slovákov a Čechov na nostalgický výlet do vlastných spomienok.

Výstava je spoločným projektom Národného múzea a Slovenského národného múzea, premiéru mala na Bratislavskom hrade.

Návštevníci si môžu pripomenúť najvýznamnejšie míľniky ČSR i predmety z bežného života. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová

Dvakrát staršie ako Československo je české národné múzeum. K oslave svojho výročia pripravilo výstavu 2x100. „Výstava ukazuje tie najzaujímavejšie zbierkové predmety v nezvyklých historických súvislostiach, hľadá ich obsah a rozpráva prostredníctvom nich príbeh Národného muzea a jeho významu a zmyslu od okamihu jeho založenia po súčasnosť,“ informuje Šárka Bukvajová z múzea.

Výstava 2x100 ukazuje tie najzaujímavejšie zbierkové predmety v nezvyklých historických súvislostiach. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová

Komentáre