Cestovanie

Záhady sveta, ktoré odhalíte s Google Earth

"Dnešná doba vytvorila možnosť zhliadnuť fascinujúce scenérie bez nutnosti opustiť teplo domova. Satelitné snímky dokazujú, že na niektoré veci sa treba pozrieť s odstupom."

Romana Juhásová, 11. marca 2014 6:00
Foto: Google Earth
Zahraničný portál 9gag zostavil rebríček obdivuhodných, prekvapivých, miestami až záhadných záberov z Google Earth. Niektoré vyvolávajú úžas, úsmev, iné zas množstvo otáznikov. Darmo by ste kvôli nim merali kilometre, v plnej kráse vyniknú až z perspektívy.

Pohrebisko lietadiel, Tuscon, Arizona


Letecká základňa americkej armády Davisa Monthana je domovom viac ako štyroch tisícok strojov, ktoré už doslúžili. Z tohto dôvodu nesie priliehavý názov „boneyard“, teda pohrebisko. Komu sa pohľad zhora máli, základňa ponúka každý mesiac exkluzívnu obhliadku lietadiel priamo na mieste.
Foto: Google Earth

Komplex v tvare svastiky, San Diego, Kalifornia


Predmet zlomyseľných konšpirácií, no s najväčšou pravdepodobnosťou len nešťastná náhoda. Námornú základňu v San Diegu tvorí komplex štyroch budov tvarovaných do písmena L, ktorý začali budovať v roku 1967. Až po položení základov si architekti uvedomili, aký kontroverzný tvar vlastne vytvorili. Vzhľadom na fakt, že zo zeme a z okolitých budov nebol symbol svastiky viditeľný a zneužitý nacistami a pohľad sa nenaskytoval ani pasažierom bežných turistických lietadiel, zvolili ekonomické rozhodnutie nemíňať časom a financiami na nový dizajn. Pravdepobne nikto z projektu nebol jasnovidec a nepredpokladal príchod Google Earth. Momentálne vraj námorníctvo obetuje viac ako 600-tisíc dolárov na maskovanie tvaru.
Foto: Google Earth

Nie sme tu sami?


Záhadné útvary uprostred púšte či v obilí, to je samostatná kategória. Je ich nemálo, niektoré sú zaručene dielom človeka, iné doposiaľ nevysvetlené. Príkladom je obrovský trojuholník v arizonskej púšti neďaleko mesta Suprise, teda v preklade prekvapenie, ktoré obyvateľom rozhodne nechýbalo pri pohľade na tento znepokojivý zjav. Podobné útvary nechýbajú v Číne a v Nevade, dokonca nejeden kus. Záhadou opradený nie je vzor v egyptskej Sahare, ide o umelecký projekt pod názvom „dych púšte“. Výtvorom človeka je aj kruh v obilí v štáte Oregon, ktorého podobnosť s logom Firefox nie je čisto náhodná. Študenti oregonskej univerzity týchto dielom zablahoželali internetového prehliadaču k úspechu.
Foto: Google Earth

Vševidiaci strážca, Alberta, Kanada


Až donedávna obyvatelia kanadskej Alberty netušili, akú kuriozitu majú na dosah. Útvar nápadne pripomínajúci tvár indiána je stopercentnou hračkou prírody, konkrétne doliny a ílu. Dokonca sa marí, že strážca alebo „Badlands Guardian“ si kráti chvíľu počúvaním hudby, ilúziu slúchadiel vytvára ropný vrt a cesta.
Foto: Google Earth

Les v tvare gitary, Argentína


Argentínska pampa skrýva les unikátneho tvaru – gitary, ktorým rozvoniava kombinácia cyprusov a eukalyptov. V spomienke na zosnulú manželku ho vystaval Pedro Martin Ureta s pomocou svojich detí. Pohľad na úprimné gesto vyčarí úsmev na tvári nejednému pasažierovi, sám autor ho však videl iba na fotografiách, trpí totiž fóbiou z lietania.
Foto: Google Earth

Z lásky k prírode


Rebríček od 9gag dáva do pozornosti jazero v tvare srdca umiestnené v americkom štáte Ohio, prírodných úkazov zameraných na záležitosti srdcové by sme však narátali viacero. Príkladom je nádherný les v Cantabrii (severné Španielsko), jazero v Brazílii, prírodný park v Taipei, koralový útes v Austrálii, sad v Nemecku či dokonca samostatné ostrovy na Fidži, vo Francúzskej Polynézii či ostrov Galešnjak v Chorvátsku.
Foto: Google Earth

Komentáre