Cestovanie

Gitarové múzeum ukrýva 1200 exponátov

"Na sprístupnenie čakajú stovky nástrojov ukryté v depozite múzea."

TASR, 17. októbra 2015 10:00
Na snímke riaditeľ Gitarového múzea Slovakia Imrich Ferko. Foto: TASR/Roman Hanc
Zbierku gitár rôznych druhov možno obdivovať v Sobranciach. Pýši sa nimi múzeum na Gorkého ulici. Nevšedný hudobný stánok ukrýva stovky exponátov. Viaceré kedysi patrili známym umelcom.

"Múzeum mapuje kompletný vývoj a výrobu elektrofonických gitár v bývalom Československu po druhej svetovej vojne. Dnes pod svojou strechou ukrýva 1200 gitár, zosilňovačov či dobových predmetov," informoval TASR Imrich Ferko z Gitarového múzea (GM) v Sobranciach.

K najcennejším kúskom expozície patria elektrofonické kontrabasy, havajské gitary a gitary Grazioso ocenené zlatou medailou na svetovej výstave EXPO 58 v Bruseli. "Tieto modely používali aj velikáni svetovej hudobnej scény George Harrison, Jimmy Page či Eric Clapton," ozrejmil I. Ferko.

Dary od Ďurindu či Jandu


Mnohých známych hudobníkov, napríklad Petra Jandu, Maťa Ďurindu, ale aj Petra Kaplana múzeum natoľko zaujalo, že mu darovali svoje nástroje. Pevné zastúpenie tu majú už aj dobové klávesové nástroje a to vďaka novej ucelenej zbierke. Múzeu ju venoval spevák skupiny Komajota Martin "Huso" Husovský.

Zakladateľ GM, nebohý "Janči" Ferko, pôvodne dostal ponuky, aby zriadil múzeum v Prahe, Bratislave alebo Košiciach. O jeho zbierku prejavila záujem aj česká firma vyrábajúca gitary. J. Ferko však ostal verný Sobranciam. Východoslovenské mestečko sa tak pýši originálnym múzeum. Turistov láka po celý rok.

Nasledovník "gitarového kráľa" - syn Imrich pokračuje v práci svojho otca. Občianskemu združenie Gitarové múzeum sa okrem náročnej rekonštrukcie areálu a budov múzea podaril vlani husársky kúsok. Vďaka podpore jeho členov, najmä z radov známych hudobníkov, získalo nový prírastok do svojej galérie. "Išlo o kompletnú zbierku 120 kusov československých gitár od iného súkromného zberateľa. Týmto sa múzeum v Sobranciach stalo jedným z najväčších čo do počtu exponátov v Európe," podčiarkol I. Ferko.

Na pôde tejto inštitúcie sa konal v uplynulých dňoch ďalší Festival Gitarového múzea. Organizátori pripravili pre divákov vystúpenia deviatich hudobných skupín, ukážky výroby gitár, ale aj práce s keramikou či kutia železa. Predstavili im zároveň novú zbierku gitár. "Celý areál sa postupne stáva obľúbeným miestom kultúry a zaujímavých koncertov tak, ako si to zakladateľ a duša múzea Janči Ferko kedysi vysníval," podotkol jeho syn Imrich.

Ako ďalej uviedol, na sprístupnenie čakajú ďalšie stovky nástrojov ukryté v depozite múzea. "Návštevníci by sa tak mohli už čoskoro tešiť na prehliadku evokujúcu čarovnú dobu bigbítu vo všetkých trinástich miestnostiach Gitarového múzea," uzavrel I. Ferko.

ODPORÚČAME AJ:
Motoristické exponáty si Technické moto múzeum renovuje samé
Múzeum v Jelšave prezentuje históriu mesta
Zakladatelia múzea v Beluji dúfajú, že hrnčina neupadne do zabudnutia
Náučný chodník v centre Myjavy porovnáva minulosť so súčasnosťou
Slovenské technické múzeum ukrýva mnoho unikátov

Komentáre