Cestovanie

Zažite Severný pól, splavte divokú rieku: Zážitky sľubuje nová galéria

" Galéria Poliankovo ponúka možnosť precítiť príliš neprebádané miesta, ktoré vo svete zdolali iba skutoční dobrodruhovia. "

TASR, 5. marca 2019 8:00
Na snímke muž a žena sledujú digitálnu inštaláciu v novootvorenej digitálnej Galérii Poliankovo v Tatranskej Polianke vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš
V Tatranskej Polianke vo Vysokých Tatrách otvárajú novú digitálnu galériu, ktorá je v strednej Európe unikátom. Autormi myšlienky sú Marián Bizub a Marián Aštáry, ktorí stoja aj za projektom Tricklandia v Starom Smokovci. Ročne ju navštívi približne 100.000 ľudí.

„V Tatranskej Polianke sme otvorili niečo nové, vďaka technológiám budú môcť návštevníci zistiť, aký je to pocit stáť na najvyššom vodopáde našej planéty, splaviť neznámu rieku či prejsť cez Severný pól,“ ozrejmil Bizub.

Spolupracovali s Barabášom

Za ideovým obsahom jednotlivých expozícií je známy slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý spolupracuje s týmto kreatívnym tímom od začiatku. „Som rád, že ma oslovili autori projektu a dúfam, že práve vďaka digitálnej technológii si návštevníci odnesú kdesi vo svojom vnútri pocit, ktorý motivuje k hlbšiemu poznávaniu našej planéty a ich vzťahu k nej,“ uviedol Barabáš.



Po stopách dobrodruhov

Galéria Poliankovo ponúka možnosť precítiť príliš neprebádané miesta, ktoré vo svete zdolali iba skutoční dobrodruhovia. Podľa Aštáryho vďaka digitálnym technológiám dostane každý možnosť navštíviť niekoľko miest našej planéty, vrátane slovenskej jaskyne Domica. „Využívame rôzne formy prezentácie, ako sú digitálne simulácie, virtuálna realita, 3D projekcie, rozšírená realita, fotografie či tieňohra,“ ozrejmil s tým, že prezentácie sa nachádzajú na ploche 600 metrov štvorcových a ponúkajú až 140 metrov štvorcových projekčných plôch a 120 metrov štvorcových zrkadiel. Momentálne tvorí galériu 11 projekcií, autori však už pripravujú aj ďalšie. Náklady len na samotné technológie stáli približne 100.000 eur. Všetko, vrátane nákupu budovy a jej rekonštrukcie, si autori hradili z vlastných zdrojov.

Na snímke muž využíva gumený čln ako rekvizitu pred digitálnou inštaláciou v novootvorenej digitálnej Galérii Poliankovo v Tatranskej Polianke vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš


Atraktívne aj pre starších

„Vysoké Tatry sú pre nás ideálnym miestom pre naše aktivity. Tentokrát sme sa pri názve inšpirovali miestom, kde sa nachádza naša galéria - v Tatranskej Polianke. Toto miesto sa nám páčilo, odtiaľto štartuje výstup na Gerlachovský štít či na Sliezsky dom. Veríme, že rovnako ako Tricklandia bude aj tento náš projekt Poliankovo zaujímavý pre deti aj dospelých a prinesie zábavu i poznanie,“ dodáva Bizub.

Digitálna galéria bude otvorená pre verejnosť každý deň od 9. do 18. hodiny. Podľa autorov môže zaujať rodiny s deťmi, mladých ľudí, ale aj staršiu generáciu, ktorá o novodobých technológiách nemá až také poznatky. Už teraz pripravujú ďalšiu expozíciu, na ktorej spolupracovali aj s ochranármi.

Komentáre