Cestovanie

Expedičná kamera: Filmy, ktoré vám zrýchlia tep

"Do českých a slovenských kín prichádzajú i tento február a marec najlepšie cestovateľské a outdoorové filmy uplynulej sezóny. Piaty ročník prinesie poriadnu dávku adrenalínu do viac ako 200 miest."

Romana Juhásová, 15. februára 2014 6:00
Obrázok z videa (Ilustračné foto) Foto: Youtube


Pre pocit krvi tuhnúcej v žilách si nutne nemusíte zlomiť nohu uprostred amazonských pralesov či nechať sa v pampe uštipnúť hadom, hovoria organizátori filmového festivalu Expedičná kamera. Stačí zájsť do najbližšieho kina. Vo viac ako 200 českých a slovenských mestách (u nás v 35 mestách a v každom regióne) môžete v priebehu februára a marca zhliadnuť napínavé príbehy adrenalínových a cestovateľských nadšencov – od pešej púte jednou z najdrsnejších púští sveta, po BASE jump vo Vysokých Tatrách.

Zážitok nemusí byť kladný, hlavne, že je silný


Štvorhodinové filmové pásmo odkrýva divokú prírodu, extrémne zážitky a športy, na ktoré si väčšina z nás osobne netrúfne ani v najdivokejších snoch, no poukazuje aj na puto priateľstva a obyčajnú ľudskosť. Keďže Expedičná kamera je o skutočnom živote, upozorňuje i na fakt, že nie všetky filmy sa končia happy endom a nie všetky prekážky môžu byť pokorené. A najmä zdôrazňuje staré pravidlo dobrodruhov: „Zážitok nemusí byť kladný, hlavne, že je silný“.



Grom programu sú snímky ovenčené cenami z medzinárodných outdoorových festivalov, medzi ktoré sa po prvý raz zaradil aj 3D film. Je ním Domino: Hra v podkroví strateného sveta, ktorého dejiskom sú záhadné stolové hory v pralesoch Venezuely. Uvidíme i horolezecké šialenstvo Alexa Honnolda v Yosemitoch, ktorého medzi vášnivými lezcami netreba zbytočne predstavovať. Svojimi jedinečnými zábermi prispeli aj slovenskí filmári. Z dielne Pavla Barabáša pochádzajú Pygmejovia – deti džungle, zobrazujúci pátranie po najmenších obyvateľoch planéty z afrického Konga. Extrémne výkony slovenských vrcholových športovcov zas zachytávajú Tatry bez limitov.

V jednotlivých mestách sa možno tešiť i na individuálny sprievodný program v podobe výstav, prednášok či koncertov. Festival odštartuje slávnostná premiéra v pražskom kine Aero, naplánovaná na 19. február.

Expedičná kamera aj vo vašom meste


Ak by ste si radi filmy užili, no Expedičná kamera do vášho mesta dosiaľ nedorazila, vezmite to do vlastných rúk. Stačí kontaktovať hlavných organizátorov, ktorí následne poskytnú svoje „know-how“, podporu a propagáciu.

Komentáre